Ето къде и как българските градове отбелязаха 3 март 03.03 | 19:02

Тържества имаше из цяла България въпреки призивите да няа струпване на хора

От iNews.bg

В цяла България днес беше отбелязан Националният празник 3 март. Тържества и различни събития по повод 143 години от Освобождението имаше навсякъде в страната, съобщава БНТ.

РУСЕ

Русенци отдадоха почит пред паметта на българските опълченци и всички воини, загинали за свободата на Отечеството пред един от символите на града.

Въпреки призивите на институциите да се избягва струпване на много хора, хубавото време привлече стотици пред Паметника на Свободата в центъра на Русе.

Русенският митрополит Наум отслужи благодарствен молебен за извоюваната преди 143 години свобода.

В чест на празника беше строена и почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев свири тържествени маршове.

По традиция ритуалът за отбелязване на Освобождението на България от турско робство приключи с полагане на венци и цветя.

БЛАГОЕВГРАД

С мотошествие и концерт на група "Епизод" и Ансамбъл "Пирин", Благоевград отбеляза 143 години от Освобождението на България.

Празничните прояви започнаха рано сутринта с молебен за загиналите за свободата на България и с тържествено поднасяне на венци и цветя пред паметна плоча поставена в чест на посрещането на руските освободителни войски в града.

Празнично шествие предвождано от Представителен духов оркестър на Сухопътни войски на Република България, премина през улица "Трети март" за да се слее на площад "Македония" с втори лъч, в който се включиха ученици от всички училища в града.

По традиция на обяд прозвуча и химнът на Република България, а молебен за здраве и благоденствие на българския народ, отслужи Неврокопският митрополит Серафим.

По същото време над 100 рокери от Благоевград, Кюстендил, Сандански направиха почетна обиколка на Благоевград. Мотористите с български знамена преминаха през централните улици в града.

БУРГАС

Мащабно автошествие по случай Трети март организираха рокери от Бургас. Стотици автомобили и мотори потеглиха от Морската гара в посока град Българово, за да почетат паметта на загиналите християни.

Стотици родолюбиви българи поднесоха венци и цветя в памет на посечените десетки християни в храма "Свети Атанасий".

ПЛОВДИВ

Стотици пловдивчани присъстваха на официалните чествания за 3 март пред Паметника на руските освободители на Бунарджика. Преди това те направиха традиционното шествие до върха, известно като "Поход на свободата" и предвождано от копия на знамената на героичното българско опълчение.

В церемонията по полагане на венци и цветя взеха участие представителен взвод, венценосци, военен духов оркестър и униформени членове на комитет "Родолюбие". Официалното слово произнесе кметът на града Здравко Димитров. По-рано през деня беше отслужен молебен в катедралния храм "Света Богородица".

Тази вечер от 18:30 ч. на площад "Централен" ще се състои тържествена заря-проверка по повод Националния празник на страната с участието на военни формирования от пловдивския гарнизон. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал-майор Явор Матеев - командир на "Съвместното командване на специалните операции" на Българската армия.

КАРЛОВО

С официална церемония по издигане на националното знаме на площад "20-ти юли"в Карлово беше отбелязан Трети март. Тържествено слово произнесе заместник-кметът Антон Минев.

По случай Деня на Освобождението на България, Петър Цанков – петокласник от СУ "Васил Левски", рецитира стихотворението "Опълченците на Шипка" от Иван Вазов.

В празничната програма участваха: Почетна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада, Детска фолклорна формация "Розова долина" при НЧ "Васил Левски – 1861 г.", вокална група "Карловойс" при Военен клуб Карлово, водещи от СУ "Христо Проданов".

Честването на Националния празник продължи с откриване на фотодокументална изложба "Опълченците от карловския край, участници в Освободителната руско-турска война 1877 – 1878 г." във Военен клуб – Карлово, където кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи грамоти и книгата "Бележити българи и воини" на организаторите на експозицията – представители на гр. Карлово, с. Каравелово, гр. Баня, с. Куртово и кв. Сушица. Празничното честване завърши с поднасяне на цветя пред паметника на ген. Карцов.

Събитията преминаха при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

ЛОВЕЧ

С тържествена церемония на площад "Тодор Кирков" в Ловеч бяха чествани 143 години от Освобождението на България. Тържествено обръщение произнесоха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и Ловчанският митрополит Гавриил.

Отбелязването на празника започна с панихида за загиналите и полагане на венци и цветя на Паметника на загиналите ловчалии в двора на храм "Света Троица".

Почит за загиналите за свободата на България бе отдадена на "Кървавия камък" в кв. "Дръстене", на паметната плоча на Цачо Шишков, на Алеята на българо-руската дружба, Черния паметник и паметника на Гложенеца в парк "Стратеш".

Тържествената програма завърши с "Жива картина", представена от танцова формация "Балкански огън" при НЧ "Бяла Анаста – 2016 г." и Национално дружество "Традиция", клон "Васил Левски".

ЯМБОЛ

Община Ямбол почете Националния празник с празнична програма и откриване на изложбата "Отечество, Завет, Признателност" от Христина Женкова, уредник в ямболския музей.

Децата от Вокално студио "Усмивки" и Куклен театър "Светулка" при Общински детски комплекс – Ямбол изнесоха музикално-поетична програма.

В 10:30 часа започна тържественият ритуал за издигане на националното знаме с участието на почетен караул от гарнизон Ямбол. След това кметът на община Ямбол Валентин Ревански поздрави гражданите с празнично слово.

Архиерейският наместник на Ямболска духовна епархия Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий отслужи благодарствен молебен.

В Музея на бойната слава и в Културно-информационен център "Безистен" беше обявен Ден на отворени врати. Жителите и гостите на Ямбол имат възможността да видят в Безистена реплика на Браилското знаме, което е първообраз на националния флаг.
Благодарствен молебен беше отслужен в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

Водещи

Най-четени