Под 16 милиона лева ще излезне предсрочният вот 28.05 | 15:39

Предварителната план-сметка е направена при доставяне на още 1500 машини за гласуване. Дали ще са нужни повече, ще се реши след като се проведат два експеримента с гласуване на такива устройства в неконтролирана среда

От iNews.bg

Предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще струват 15.75 млн. лева. Това каза днес председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

Предварителната план-сметка е направена при доставяне на още 1500 машини за гласуване. Дали ще са нужни повече, ще се реши след като се проведат два експеримента с гласуване на такива устройства в неконтролирана среда. Пробните гласувания ще са в неделя в Доброславци и в понеделник в Сливница. Вчера имаше такъв експеримент в ЦИК и при него за час гласа си дадоха 75 души.

За момента са на разположение 9600 машини за гласуване. Те още не са собственост на държавата и не е платена сумата за тяхната доставка, която е 43.2 млн лв. Срокът това да стане е 26 юни, като дотогава трябва да се установи дали те отговарят на всички изисквания и могат да се използват за различни видове избори. Първият подобен тест в реални условия ще е на 27 юни, когато има частични местни избори в Благоевград. За тях, на нужните 142 машини, ще се инсталира нов софтуер.

Водещи