ЕС: Безкомпромисни санкции за укриването на данъци! Не беше нужно да чакаме „Панама“, отговори България 22.04 | 13:33

Ударът по сенчестия бизнес включва общественото оповестяване, че дадена компания извършва данъчни измами и укрива данъци

От iNews.bg

Укриването на данъци в Европа, а и по света, не е новост и не беше нужно да чакаме да избухне скандалът с "документите от Панама", за да предприемем мерки на общоевропейско ниво. Това заяви евродепутатът Емил Радев на съвместно заседание на комисиите по правни въпроси, икономически и парични въпроси и специалната комисия относно данъчните постановления и другите мерки, сходни по естество или въздействие в Европейския парламент и с участието на Джонатан Хил, комисар за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари.

Според нашия евродепутат от данъчни измами и укриване на данъци в Европа най-големият потърпевш в крайна сметка са националните бюджети и поиска да разбере кой ще е компетентният орган и какви санкции ще бъдат налагани на големите компании, за които се установи, че извършват такава дейност. "Санкциите ще са безкомпромисни", е отговорът на комисар Хил. Според него те ще бъдат налагани от отделните държави-членки, като същевременно трябва да са обективни и обезсърчителни.

"Една от най-големите санкции ще е общественото оповестяване, че дадена компания извършва данъчни измами и укрива данъци, тъй като в последствие за нея ще е много трудно да защити пред обществото своите действия и да си възвърне неговото доверие", обосновал своя отговор комисаря.

Водещи