ЕК предлага облекчаване на ограниченията за пътуване 03.05 | 15:19

Време е за съживяване на туристическата индустрия и за възстановяване на трансграничните приятелства, но безопасно, обяви Фон дер Лайен в публикация в "Туитър"

От iNews

Европейската комисия предлага страните-членки да облекчат ограниченията за маловажните пътувания в ЕС, като вземат предвид напредъка на ваксинационните кампании и развитието на епидемиологичната обстановка в глобален мащаб.

Комисията предлага да се разреши влизането в Общността на тези пътувания не само за пътници, които идват от страни, където здравната обстановка е добра, но и за всички, които са имунизирани с ваксина, получила зелена светлина в ЕС, предаде БНР.

Тъй като мутациите създават нови опасности, ЕК има идея за въвеждане на нов механизъм за неотложно спиране, който да се координира на Общностно ниво и ще ограничи риска такива щамове да влизат в ЕС. Това ще даде възможност на страните членки да действат бързо и временно да ограничават до стриктния минимум пътуванията от засегнатите страни за времето, което е необходимо за задействането на съответните санитарни мерки.

"Време е за съживяване на туристическата индустрия и за възстановяване на трансграничните приятелства, но безопасно. Предлагаме да приветстваме отново ваксинирани посетители и тези от страни с добро здравословно състояние. Но ако се появят варианти, трябва да действаме бързо: предлагаме европейски механизъм на "спешна спирачка", обяви Фон дер Лайен в публикация в "Туитър".

Водещи

Най-четени