ДБ: Оценката за свободата на словото у нас е огледало за дълбоката криза на правовия и демократичен ред 20.04 | 11:37

Не само “Репортери без граници” оценяват тежкото състояние на медийната свобода у нас, наскоро и Държавният департамент го направи

От iNews.bg

За поредна година България запазва незавидното си място в световния индекс за свобода на медиите на "Репортери без граници”. Нещо повече, през 2021 г. страната се смъква с още едно място - до 112-о, в класацията на международната неправителствена организация. България трайно остава на дъното в Европейския съюз, а на Балканите изпреварва единствено Турция. 

Това се казва в разпространена до медиите декларация на "Демократична България" по повод годишния индекс на "Репортери без граници" за медийната свобода в България. Ето какво още казват от ДБ:

"Независимите медии в България са на ръба на изчезването”, предупреди по-рано тази година "Репортери без граници” и изброи физически заплахи, съдебен и икономически тормоз, отрязване от реклами и информация за критичените издания.

Примерите за насилие над журналисти и тормоз на издатели през изминалата година са част от зловещите практики в публичната и медийна среда в България, насочени към свободата на изразяване.

"Репортери без граници” не е единствената организация отвън, през чийто поглед оценяваме тежкото състояние на медийната свобода в България. Преди по-малко от месец и Държавният департамент на САЩ безпощадно посочи проблемите у нас - цензура, корпоратиивен и политически натиск над медиите, насилие и заплахи срещу журналисти. Департаментът нарече олигарх Кирил Домусчиев, говорейки за цензурата в медиите му (вече продадени), и заяви, че Делян Пеевски използва изданията си, за да осигури позитивно отразяване на главния прокурор Иван Гешев и някои политици.

Отреденото днес 112-о място е повече от поредното маркиране за тежкото състояние на свободата на словото в България. То е увеличителното огледало, което разкрива дълбоката криза на правовия и демократичен ред в страната.

Ограничаването на медийната независимост, заплахите срещу журналисти са заплахи за всеки един от нас. Защото без свободни медии няма свободен граждански избор, няма коректив на властта, няма демокрация.

Затова и темата за медийната свобода и плурализъм е сред приоритетните в програмата на "Демократична България”. За да постигнем независими медии, в които многообразието на мнения и гледни точки е правило, не изключение са необходими целенасочени политики за:

- отстраняване на политически натиск върху медиите;

- прозрачност на медийната собственост и финансиране;

- гарантиране на медийното отразяване на различни гледни точки и позиции;

- гарантиране на медийна среда, задоволяваща нуждата на гражданите от вярна информация. 

За защита на професионалните стандарти и независимостта на медиите са необходими законодателни и регулаторни промени, както и насърчаване на саморегулирането и съвместното регулиране в сектора. Сред акцентите в програмата ни е и законовата защита на журналистическия труд, както и защита от стратегически дела срещу публично участие (т.нар. SLAPP дела). Планираме и правни гаранции за осигуряване на устойчиво финансиране на обществените медии, в съответствие с най-добрите практики в ЕС. Ще работим за въвеждане на система за оценка на концентрацията на медийния пазар, включително ясна и публична информация за собствеността на медиите и осветляване на действителните крайни собственици. 

Ключово за "Демократична България” е и да се извършат и промени в образователната система, целящи масова медийна грамотност и подобряване на подготовката на самите журналисти. Този аспект придобива все по-голямо значение в контекста на нарастващите хибридни заплахи.

Водещи

Най-четени