ЕК ни дава 20 млн. евро за подобряване на здравеопазването 25.06 | 17:24

С парите ще се купуват нови апарати, животоспасяващи медикаменти, предпазни средства и др.

От iNews.bg

Европейската комисия прие преразпределянето на над 20 милиона евро от финансирането по линия на политиката на сближаване, за да засили реакцията на здравния сектор във връзка с епидемията от коронавирус. Благодарение на това финансиране българското Министерство на здравеопазването закупи ново медицинско оборудване от най-висок клас, животоспасяващи медикаменти и лични предпазни средства за здравните заведения в цяла България, включително над 377 дихателни апарати, над 2 милиона предпазни маски и 177 000 тестови комплекта.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: "Радвам се, че бързите действия на Комисията и българските власти подкрепят болниците и здравните работници в страната в борбата им срещу пандемията. Европейската солидарност е още по-важна, когато допринася за спасяването на човешки животи и защитата на работещите на първа линия."

Благодарение на изключителната гъвкавост в рамките на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса, неизразходваните средства от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020г. се пренасочват за подобряване на капацитета за реагиране при кризи на системата на здравеопазването и я правят по-устойчива на подобни кризи. Чрез тази програма ЕС вече е инвестирал 71 млн. евро в подобряване на ефективността и достъпността на спешните здравни грижи в България, благодарение на реконструкцията и модернизацията на спешните отделения в България (повече от 230 обекта) и закупуването на 400 нови линейки, много от които са били използвани за справяне със спешната ситуация.

Водещи

Най-четени