И вицепремиерът Пеканов допусна забавяне на влизането в еврозоната 16.10 | 12:59

От iNews

Вицепремиерът по управление на еврофондовете Атанас Пеканов заяви, че е възможно, ако в страната ни продължи да има политическа нестабилност и няма редовно правителство, да има забавяне с приема ни в еврозоната, който към момента трябва да се случи на 1 януари 2024 г. Той обяви тезата си от Вашингтон, в интервю за Би Ти Ви.

Пеканов, финансовия министър Росица Велкова, заедно с управителя на БНБ Димитър Радев са във Вашингтон за годишните срещи на Управителните съвети на Световната банка и Международния валутен фонд.  В рамките на форума делегацията ни е провела редица срещи с висши ръководни екипи на Международния валутен фонд и Световната банка, както представители на международни финансови институции и централни банки. Във фокуса на разговорите е планът за възстановяване, както и влизането на страната ни в еврозоната.

"Влизането в еврозоната е много важна и стратегическа цел пред България. Рисковете, които се виждат са от политическата нестабилност, политическата нестабилност и липсата на парламент евентуално може да забави този процес. Ние разговаряхме и с Международния валутен фонд, и Световната банка по това как най-добре да приложим реформите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост", заяви Пеканов.

"По оценки на Световната банка, ако правилно приложим реформите в плана за възстановяване, ние имаме възможността да удвоим потенциала на българската икономика в идните години. С колегите от световната банка намерихме няколко проекта, по които да бъде оказана техническа помощ на България, за да може да се реализират по най-добрия начин", добави той. 

На първо място това щяло да бъде реформата, която се отнася до енергийната бедност. "За целта трябва да дефинираме кои домакинства са енергийно бедни. Друг инвестиционен проект, който е много важен, е по отношение на геотермалната енергия", каза Пеканов. По негови думи, това е ресурс, който не е използван по най- добрият начин. "Трябва да се направят изследвания, за да се види къде са най-добрите възможности за използването й. И в плана за възстановяване са заложени такива пилотни централи, за геотермална енергия", заяви още Пеканов.

По време на дискусиите на форума са обсъдени развитието и предизвикателствата пред световната икономика и финансовите пазари в контекста на глобалните кризи. От форума идват послания за очаквана световна рецесия и затягане на фискалната политика.