В Омуртаг ще имат вода три пъти дневно 19.10 | 15:04

От "ВиК" предвиждат да преустановят режима на водата и да започнат ремонтни дейности

От Цанка Донкова

В Омуртаг ще се подава три пъти на ден. Жителите на града, в който от 10 октомври е обявено бедствено положение заради липсата на питейна вода, вече ще имат вода по чешмите сутрин от 9.00 до 11.00 часа, на обяд от 11.00 до 14.00 и вечер от 17.00 до 22.30 часа, съобщиха от областната права в Търговище.


От водоизточника край сливенското село Кипилово в напорния водоем в Омуртаг влизат по 60 кубика вода на час. Едновременно с това продължава пълненето на водоема с цистерни, които превозват вода от Търговище. Те доставят дневно по 720 кубика допълнително, уточниха от администрацията.


От "ВиК" в Търговище информираха, че имат намерение във вторник (22.10) да преустановят режимното водоподаване, за да започнат ремонтни дейности на авариите по трасето.

Причините за безводието в Омуртаг са намалелият дебит на водоизточника в Кипилово и множеството аварии по 42-километровото трасе на водопреносната мрежа, допълва БТА.


Макар че водата в града бе пусната снощи (18.10), около стотина жители на Омуртаг се опитаха да блокират главния път София - Варна. Полицията предотврати действията им, тъй като те не са имали разрешение за протест.

Недоволните издигнаха издигнаха плакати с надписи "Искаме вода" и "Кой е виновен за липсата на вода?"

Водещи