С една пета по-малко са сигналите за катастрофи на 112 за 2020 г. 11.02 | 17:00

Намаляват също и обажданията към полицията, но с по-малко

От iNews.bg

Европейският ден на телефон 112 беше отбелязан със zoom връзка под мотото "Да кажем "Благодаря" на хората, които винаги ни помагат". И тази година България се включи в инициативата на  Европейската асоциация на спешните номера, която призова  гражданите да споделят в социалните мрежи своята лична история. В дирекция "Национална система 112" са получени над 500 благодарности на граждани за оказана помощ и съдействие в извънредна ситуация, две от които с видеобръщения.

От името на министър Христо Терзийски, зам.-министър Милко Бернер се обърна към колегите от дирекцията и им благодари за всеотдайния труд и съпричастност към проблемите на хората. Той ги увери, че ръководството на МВР ще продължи да утвърждава единния номер 112 като съвременна европейска услуга, осигуряваща високи стандарти при търсенето и получаването на помощ и гарантираща здравето, живота и сигурността на гражданите в риск.

Поздравление към служителите на "Национална система 112" в деня на техния професионален празник поднесоха зам.-министър Михаил Златанов, зам.-главният секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев, директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, зам.-директорът на ГД "Национална полиция" старши комисар Благородна Макева, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, зам.-председателят на Агенцията по безопасност на движението по пътищата Анжелина Тотева, директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" в Столична община Красимир Димитров, говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска, председателят на БЧК акад. Христо Григоров и председателят на младежката организация на СГБ Росица Караджова.

Работата на системата 112 в условия на пандемия беше отчетена от директора на Национална система 112 Цветомир Цеков. От негово име и от името на административния секретар на МВР Бойко Славчев бяха наградени служители от системата, доказали своя висок професионализъм.

През 2020 г. са приети 3 619 998 повиквания, от които 2 137 288 с конкретни искания на граждани за оказване на помощ (реални сигнали). Към службите за спешно реагиране са изпратени 1 423 119 инцидента, което е с 4,2 % увеличение спрямо 2019 г. Запазена е тенденцията на увеличение на относителния дял на регламентираните повиквания от общия брой приети  – 59% за 2020 г. и 53% за 2019 г.  Злоумишлените обаждания са намалели с над 50 000 броя, вследствие на предприетите мерки от ДНС 112 и СДВР/ОДМВР за търсене на отговорност и издаване на наказателни постановления на граждани, злоумишлено използващи телефон 112. Сигналите, предадени към полиция, са се увеличили с 6,26 %. Наблюдава се намаление с 11,76% на сигналите за престъпления против личността, с 20% - на тези за пътнотранспортни произшествия и с 15 % - към звената на пожарна и аварийна безопасност.

Сигналите към Центровете за спешна медицинска помощ са се увеличили с 2,16 %, същата тенденция – с 14,98% се наблюдава и към Планинска спасителна служба, ИА "Морска администрация”, Агенция "Пътна инфраструктура”, Изпълнителна агенция по горите и общините.

Значително е намалял броят на сигналите за терористични актове, бедствия, за инциденти и събития с животни, за аварии и за изгубени и бедстващи хора.

Средно на ден центровете 112 са обслужвали по 9 888 повиквания.

 

Водещи