„Пернишкият сценарий“ заплашва още два от градовете ни 16.05 | 13:16

Намаляващата вода в яз. „Тича“ може да докара режим в Търговище и Шумен

От iNews.bg

Шумен и Търговище може да стигнат до воден режим, заради бързо спадащото ниво на язовир "Тича", съобщава БНТ. Множеството аварии по мрежата от години също допринасят за загубите на вода. Алтернативните водоизточници са изоставени и все още не е ясно - дали могат да се използват, но те ще осигурят едва 30% от нужното количество вода. Заради задаващата се криза, екоминистерството забрани ползването на вода за напояване, въпреки че беше разрешило да се осигурят 1,5 милиона кубика за замеделците.

От областната управа в Шумен са изпратили до екоминистерството тревожен сигнал, че заради ниското ниво на язовир "Тича" е възможно замътняване на водата. До санитарното ниво може да се стигне бързо, ако продължава тенденцията притокът в язовира да бъде по-малък от разхода на вода.

"Очаквам МОСВ да намали до възможния минимум всички останали потребители, които не са битови и да остане вода за Търговище и Шумен, за битовите потребители”, коментира проф. Стефан Желев, областен управител на Шумен.

Екоминистерството реагирало бързо и предупредило местните ВиК-дружества спешно да търсят алтернативи. За Шумен това са дълбоки сондажи, изоставени повече от 30 години, собственост на общината. Тя е започнала обследване на техническото им състояние и на дебита им. От водното дружество обаче, вече подготвят мрачни сценарии.

"Единственото спасение е и както имаме такъв пример от гр. Перник е режимът. Ще се направи зониране на града с цел да се изолира индустриалната част”, казва Галин Ганчев от ВиК - Шумен.

Допълнителен проблем е и лошото състояние на напоителния канал, по който се подава вода от язовир "Тича" за земеделските стопани. Междувременно екозащитници публикуваха в социалната мрежа видеа с аварии и изтичащи в реката води.

В рамките на 3 км само по този напоителен канал имаше 12 аварии. На практика създават един водосбор, който пълни р. Камчия.

Окръжната прокуратура в Шумен започна спешна проверка по две преписки, свързани със състоянието на язовир "Тича" и загубите по напоителния канал.

Водещи

Най-четени