"Новите варвари" по Слави Трифонов: сценарият с правителството 17.07 | 14:00

Още първият му сериозен ход - предложението за правителство, за което не иска да търси коалиция, а се разчита на "мнозинство от депутати, които да подкрепят" приоритетите на партията (по думите му) - обаче се наложи да бъде спешно променен

От iNews

"Във умиращия бавно свят / те ще влеят новата си кръв / и отново ще го съживят новите варвари!...Сред прах изтинала на времена отминали / Те крачат към града, / превземат го да го спасят! / И тук пак ще кипи живот / със новите варвари!"

Това е рефрен от песента на Слави Трифонов - "Новите варвари". Тя и едноименният албум звучат на турнето на "Ку-ку бенд" през лятото на 2001г. в цяла България. На власт вече е правителството на Симеон Сакскобурготски и неговата партия НДСВ, а "Гергьовден" (тогава в коалиция с ВМРО) за малко не влиза в парламента. Години по-късно Трифонов признава в книгата си "За мен е чест", че добре, че не са успели. "Щеше да е ад. Виж тогава как ме е спасила съдбата. Защото ние искахме да правим телевизионен бизнес...Аз нямам желание да се занимавам с политика. И тогава не съм имал желание да се занимавам с политика, но не съм имал друг избор."

Двадесет години по-късно партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" е първа политическа сила след предсрочните избори (с 65 депутата) и пред възможността да влезе и в изпълнителната власт с излъчено от нея правителство. Лидерът й все така твърди, че не иска да се занимава в политика, но е бил принуден, заради политиците, които не изпълнили гласуваното от референдума (2016). Той избра да бъде и формално извън официалната политическа игра, като дори не се кандидатира за депутат на тези избори, а от партията обясниха, че ще остане като "моралният стожер" и ще помага да не изпускат посоката.

Още първият му сериозен ход - предложението за правителство, за което не иска да търси коалиция, а се разчита на "мнозинство от депутати, които да подкрепят" приоритетите на партията (по думите му) - обаче се наложи да бъде спешно променен.

И не изглежда това да е по сценарий.

Едно правителство напред - назад

Часове след като приключиха предсрочните парламентарни избори лидерът на "Има такъв народ" направи изявление, с което за първи път политическа сила още преди да има окончателни резултати от вота и в момент, когато беше на един мандат разлика след ГЕРБ, заяви веднага как ще действа и предложи цяло правителство. Трифонов харесва да е в ролята на силния и явно искаше да демонстрира, че останалите ще трябва да се съобразят с техния сценарий в стил

"Ще променяме играта. Само ние ще сме важни. Може ли някой нещо да ни каже."

(както беше припомнен и рефрен от неговата песен "Стоп! Забрави за правилата"). С този бърз, оказал се впоследствие по-скоро прибързан ход, от партията отговаряха и на обвиненията към тях след редовните избори, че не са готови да управляват и нямат екип.

Предложението му изненада и обсъжданите като възможни партньори в правителство - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", които преди изборите бяха показали, че са готови на преговори. В следващите дни се разбра, че те няма да подкрепят този кабинет, още повече след като "Има такъв народ" дори не търси диалог с тях, но оставиха все пак отворена врата за разговор.

Три дни след като номинира премиер и правителство обаче Трифонов оттегли кандидатурата на Николай Василев и заяви, че "съвсем скоро" ще предложи нов министър председател и "ревизиран кабинет". Той мотивира промяната с това, че върху Василев се изляла "огромна помия" и че бил нарочен за "проводник на ДПС, което нямало нищо общо с истината". И още, че за да няма "нестабилност и нови избори" и да се "изчегърта" моделът ГЕРБ, ще направи и предложи променено правителство.

Според непотвърдена информация предложеният кабинет е предизвикал недоволство в "Има такъв народ" и сред избрани депутати (само трима от номинираните за министри са от парламентарната група). Публично Мика Зайкова се ограничи да каже по БНР, че има "особено мнение" за Николай Василев и че тя е от гражданската квота в партията, вероятно затова на тях не са им били представени кандидатите.

Зам.-председателят на партията Тошко Йорданов коментира темата като "слухове", включително че народни представители могат да напуснат групата (рискът е, че тогава ГЕРБ може да стане с най-много депутати и да получи първа мандата - разликата между двете сили е трима депутата). Йорданов обясни още, че партята има политическо ръководство, което взема тези решения и комисии по сектори, които "не се бъркат" в работата на ръководството. Така не се разбра съвсем дали и пред кого от партията е бил представен проектокабинетът, но пролича още веднъж, че решенията се вземат в тесния и верен кръг на Трифонов. Николай Василев каза, че от два месеца работел с лидера и екипа му.

В петък (16 юли) сутринта от позиция на номинираната за министър на културата Станислава Армутлиева се разбра, че тя се е отказала от поста още във вторник, както и че при разговорите, в които е била поканена, за финансов и икономически министър са ѝ били посочени различни от обявените в понеделник имена. Вероятно това е бил екипът от служебния кабинет - Кирил Петков и Асен Василев. За поканата и отказ от тях беше потвърдено от Трифонов, но след това те обясниха, че на Василев е бил предложен друг пост, а не финансовия, както и че са имали разминаване с политики.

Неофициални информации имаше за министри, които се колебаят след позициите на политическите сили, че кабинетът няма да бъде подкрепен от другите две "партии на протеста" и трудно ще събере подкрепа да бъде гласуван. Тошко Йорданов отрече и това.

Третият отказал служебен министър е бил на образованието Николай Денков. Според неофициална информация е имало няколко разговора с тях, водени от Василев и Тошко Йорданов. Основното разминаване са били приоритети и как могат да бъдат изпълнявани. В интервю за "Дневник", след като сценаристите на шоуто коментираха, че министрите се държали като деца, финансовият министър отговори, че са имали принципни различия и дали изчистването на мръсните пари да е големият фокус.

Оттеглянето на първия предложен кабинет вероятно е комбинация от повече фактори, а не само от публичните реакции и публикации (което беше представено основна причина) - проблемът с осигуряването на мнозинство и разминаването с протестните партии (което би трябвало да е било изчислено), напрежения сред групата и номинираните министри (макар че това беше отречено, но оттеглянето на Армутлиева беше съобщено от нея три дни по-късно, а постът на министър на екологията стоеше незапълнен), а вероятно в екипа на Трифонов са видяли още в четвъртък и данни от проучването на "Галъп".

В петък (16 юли) агенцията разпространи, че според телефонно проучване сред 816 българи (направено между 14 и 16 юли) - почти 57% не одобряват номинацията на Николай Василев срещу 23,4% подкрепа. Още повече са хората, които не са оценили положително изпреварващия ход на Трифонов - 68,7% не одобряват, че това е станало преди свикването на парламента. Целия състав на проектокабинета получава 26,7% подкрепа срещу 50 % неодобрение. Според същите данни почти 43% искат правителство около трите протестни партии и 19,4 % самостоятелно на Трифонов. А над 62% биха одобрили служебният кабинет да остане под някаква форма.

Ревизиран кабинет - по-сложно упражнение

От позицията на Трифонов се подразбра, че той отстъпва от предложението си, за да няма нови избори и нестабилност т.е. държи правителство на "Има такъв народ" да бъде избрано.

От отговорите на двамата му заместника в партията Тошко Йорданов и Филип Станев се изясни, че те отново ще предложат тяхно правителство на малциниството, но с влизането в парламента ще разговарят с протестните партии и очакват тяхната подкрепа. Йорданов допусна, че ако нямат такава подкрепа обаче могат и да върнат неизпълнен мандата. Повтарянето на стила на излъчване на кабинет - "заповядайте правителство - подкрепете го" може да постави гласуването в зависимост от кворум и ГЕРБ и/или ДПС и тогава разграничаването ще е по-трудно, а партията трябва да изчисли политическите репутационни щети.

Освен кой ще бъде новият премиер, въпросът е дали той ще получи възможност като Василев да кани министри и да доведе близък екип, колко от направените предложения в първия номиниран кабинет ще останат, ще има ли нови опити да бъдат включени служебни министри. Неясен остана и механизмът дали следващият номиниран ще може да предложи своя програма (както заяви, че представил Василев) и как тя ще се съотнася с приоритетите на "Има такъв народ". Нито дали идеите за намаляване на данъци, бюджетирането и други, обявени от оттегления кандидат ще бъдат запазени под някаква форма.

Изненадата с правителството постави въпросителни и около избора на председател на Народното събрание, включително дали е възможно този път очакваната номинация на Ива Митова да не получи широка подкрепа, както през април. Президентът Румен Радев обяви в петък, че първото заседание на парламента ще бъде на 21 юли и тогава ще проличат на практика възможностите за колаборации между силите.

Чегъртане на свързването с ДПС

След представянето на първия проектокабинет най-коментиран очаквано беше номинираният за премиер бивш министър от две правителства Николай Василев. Именно министерската му биография в два кабинета с участието на НДСВ, ДПС и БСП предизвика учудване, че това се разминава със заявките на "Има такъв народ", че са различни и необвързани особено с други политически сили и интереси. От партията обаче настояваха, че той не е партиен член и е избран като експерт. От отговорите не се разбра кога точно и защо Василев е бил предпочетен. Връщането му на политическата сцена извади въпроси и припомняне на сделки (БТК, Булгартабак), на създаването на фонда му "Експат капитал", на кръга и интересите на т.нар. "царски юпита", преминали през властта и през първия кабинет на Симеон Сакскобурготски и през този на Тройната коалиция.

ДПС и името на почетния председател Ахмед Доган обаче се споменаваха често във въпросите и коментарите - дали те са "вградени в сянката" зад кабинета, имат ли, влияние, роля или само някои и друг министър (както преди се е случвало). С ДПС обвърза директно кабинета и бившият премиер Бойко Борисов, а лидерът на "Демократична България" Христо Иванов призова "Има такъв народ" да направи "санитарен коридор, че Сарая няма да може да влияе". Партията на Доган остава политическата сила, от която всички останали (някои само на думи) непрекъснато се разграничават.

Явно затова разпространяваните въпроси за роля на Доган предизвикаха самия Трифонов и той ден след изявлението си в публикация във "Фейсбук" разграничи кабинета и от хора между "Ердоган до Миньо Стайков". На свой ред свърза Борисов и Доган "в неприятно минало" срещу чийто именно модел "Има такъв народ" ще се бори. В политическата история обаче могат да бъдат извадени примери, че е възможно публично да се демонстрират крайни нападки и обвинения, а отзад чрез поръчки и сделки да си разделят взаимно "порциите". Дали това ще е така ще проличи при гласуване на кабинет и бъдеща негова работа.

Партията на Доган все още не е заела официална позиция по предложения кабинет от експерти, а тя отдавна настоява за "експертен кабинет". Мълчанието на ДПС (освен един коментар на Илхан Кючюк) допълнително засилва напрежението ще събере ли и каква подкрепа предложението за правителство.

Опитът на Василев да покаже, че не е свързан с ДПС като обяви, че е единственият уволнил Делян Пеевски, пък предизвика Пеевски да наруши мълчанието си и да реагира, че това не е вярно и че не трябва да се прави на герой на негов гръб. (Повече как Пеевски се обиди на уволнение - тук)

Дали това правителство не е "НДСВ 2" или "Тройната коалиция 2" беше другото често правено сравнение. На него с шега се опита да отвърне Пламен Панайотов (вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобурготски). Във вторник сутрин в тв интервю, той каза, че "други пък твърдят, че след 2001г. НДСВ никога не е напускала властта". Колегата му в същия кабинет Милев Велчев (финансов министър) в отговор на въпрос какви кръгове надничат зад предложеното правителство, отговори че не знае, но каквито и кръгове да надничат, все ще имат повече присърце интересите на България отколкото кръговете, които надничаха от досегашното управление. Велчев, който от години заедно с брат си Георги, са представители на руската ВТБ банк в България, коментира още, че е предложил на Николай Василев при нужда съдействие, дори и само като приятел.

Лидерът на "Има такъв народ" отхвърли сравненията с НДСВ като посочи, че такива аналогии могат да се направят и с протестните партии, чиито представители са участвали в правителства на ГЕРБ и БСП.

Как е бил подреден кабинетът

По информация на "Дневник" Николай Василев е водил разговори и е канил лично част от предложените за министри, някои от тях и през изборния уикенд. Част от номинираните са директно свързани с него или са му бивши колеги, но той е привлякъл и други. На разговорите са били обикновено с Тошко Йорданов. След това приелите са имали кратки срещи със Слави Трифонов.

Изненадата с обявяване на правителството показа, че то е било съставено още преди изборния ден.

"От всички политици, които са били на власт през последните години, той [Сакскобурготски] сякаш най-нормално и спокойно приемаше политическата сатира. Може би защото идва от чужбина, не знам. От времето, което е преминало назад, мога да ти кажа, че по негово време беше най-добре. Не само по отношение на медиите, но и по принцип за бизнеса. Може би защото е с друг манталитет. Такава е неговата личност. Такива хора събра около себе си и така разположи управлението на държавата.” Слави Трифонов

Това пише за управлението на Симеон Сакскобурготски в книгата си "За мен е чест" Слави Трифонов. Тя излиза през 2015г., но като се има предвид реакциите му за Борисов в същата книга и за управлението на ГЕРБ, едва ли нещо в тази позиция се е променило през последните няколко години. В последната предизборна кампания по повод на това, че рядко говори, лидерът на "Има такъв народ" коментира, че от Сакскобурготски е научил и колко е важно да си "господар на мълчанието".

Дали това е ключът към избора на човек от екипа на Сакскобурготски и други свързани с него или причините са други - няма официален коментар. Дали такава връзка ще се запази и при втората номинация - предстои да се разбере. Въпреки че беше заявено, че няма да има хора свързани с НДСВ, което пък означава да отпаднат много от номинираните в първото проектоправителство.

Със сигурност и в него ще бъде търсен подходът за хора с биография, свързана с образование и работа в чужбина (който също прилича на събирането на екипа около партията на Сакскобурготски и неговото правителство през 2001г.)

Какво правителство иска да виждаме Слави Трифонов

Лидерът на "Има такъв народ" иска(ше) да покаже правителство от качествено образовани, млади, професионалисти в областите си и с опит извън България хора. Затова веднага имаше и коментари, че той излъчва послание към "умните и красивите" (както бяха известни протестиращите срещу кабинета Орешарски" и модела "кой"), както и към тези, които обвързват политиката на партията с "чалгата" като предлага пълна противоположност.

Трифонов явно противопоставя тези хора и на "калинките" в управлението на ГЕРБ, като в представянията им наблягаше на образованието, квалификациите, езиковите умения и какви експерти са в сферите си.

С това той засяга и лидера на бившата управляваща партия. Още на 17 юни по време на среща със студенти в Пловдив водещият заяви, че следващият премиер на България трябва да е пълна противоположност на Борисов - да знае езици, да е "завършил престижен университет", да има експертиза, да е професионалист в нещо. А самият Борисов показа, че явно се и засяга, защото часове след представения кабинет, обяви, че в ГЕРБ имали един с 12 езика, когото ще извади да говори.

Сега от "Има такъв народ" казват, че критериите им за премиер остават същите.

При обявяването в понеделник Трифонов обаче спести подробности от биографии на министри (напр. фирми в които работят или дълъг опит в коридорите на различни министерства) и не обясни защо е избрал хора, които очаквано ще бъдат свързвани с НДСВ. Въпросът дали това не е умишлено търсено впечатление, за да отклони от други, остана също без отговор.

Лидерът на "Има такъв народ" напр. не представи, че предложената за социален министър Лилия Иванова от 1998г. работи в различни министерства, като кариерата й се развива от времето на НДСВ и Тройната коалиция. Но тя е била началник на кабинета, а след това и заместник на икономическия министър Емил Караниколов в последното правителство на ГЕРБ. Борисов отстрани Караниколов заради подозрения за връзки с тогавашния депутат от ДПС Делян Пеевски (впоследствие попаднал под санкции от САЩ заради корупция). Тогава заедно с Караниколов министерството напусна и Иванова.

Кариерата на номинирания за министър на транспорта Христо Алексиев в железниците също започва при транспортния министър Петър Мутафчиев в периода август 2005 - юли 2009 (управление на НДСВ, БСП и ДПС), към кабинета на когото е експерт в продължение на две години. От 2007 до 2010 г. Алексиев е последователно зам.-генерален директор и съветник на Управителния съвет на Държавно предприятие "Национална Компания Железопътна инфраструктура". През 2017 г. Алексиев беше транспортен министър и в служебното правителство на Огнян Герджиков, но той остава в ръководството на НКЖИ при всички управленски промени. Дружеството е едно от ключовите през които се разпределят евросредства.

Номинираният за министър на правосъдието Петър Илиев - сектор, в който предстои (или поне се планираше) тежка съдебна реформа, не е познат в тези среди. Той е адвокат и беше определен от бившия председател на парламента Огнян Герджиков в тв интервю като "един от многото добри юристи, качествен юрист от люпилнята на кадри на Юридическия факултет на СУ".

Професионалист във финансите и бюджетирането като Любен Дацов е номиниран за икономически, а не за финансов министър и това също предизвика въпросителни. Той е бивш зам.-министър на финансите в двата кабинета във вече споменатия период от 2003 г. до 2009 г., като е отговарял за изготвянето на държавния бюджет. Дацов е представян в медиите като "откритие" на Милен Велчев по онова време. Велчев е финансовият министър в правителството на Сакскобурготски, а Дацов остава заместник и в кабинета на Тройната коалиция, където министър на финансите е Пламен Орешарски. Член и на Фискалния съвет на България от създаването му през 2015г. - независим орган, който следи изпълнението на бюджета и е коректив на Министерството на финансите. Предложението му за икономическото министерство се свързва в бизнес средите с Българската банка за развитие (ББР), която е на подчинение там и на която Трифонов обърна специално внимание, като заяви, че ще бъде приватизирана.

Още за биографиите на министрите - какво представи лидерът на "Има такъв народ" и какво не - четете тук.

Какъв сценарий пише Трифонов с втория кабинет, ще поправи ли грешката и ще може ли да представи "нови варвари" и те да действат като описани в песента преди 20 години ще изисква повече време за отговор, макар да го обещават "съвсем скоро".

От първия опит обаче пролича, че писането на политически сценарии е много по-сложно, защото зависи от много хора и колкото повече отборът се разширява, толкова по-трудно става контролирането му и така че всичко да изглежда пред зрителите така както лидерът на "Има такъв народ" иска.

Източник: "Дневник"

Водещи

Най-четени