22% от тийнейджърите у нас пушат, в Европа – 10 на сто 12.11 | 19:50

Добрата новина е, че се наблюдава тенденция за спад в употребата на наркотици

От iNews.bg

10% от 16-годишните в Европа пушат цигари ежедневно. В България обаче този процент е по-висок - 22 на сто, като по-често пушат момичетата. Това сочат данните от проучване на Националния център по обществено здраве и анализи, предаде БНР.

Поредното за Европа сравнително изследване показва тенденция към спад на употребата на цигари, съобщи Анина Чилева - водещ изследовател по проекта за България.

"Ако 41% от всички ученици са пушили поне веднъж в живота си в Европа, за България това са 9% повече - 50%. Ако 45% от българските момчета са пушили поне веднъж в живота си, то 54%  от българските момичета са го правили също така.

Експертът Александър Панайотов коментира, че за последните години се наблюдава спад и при употребата на наркотици и транквиланти от 16-годишните, както в Европа, така и в България.

"По отношение на всички наркотични вещества, включително и някакво наркотично вещество, употребено поне веднъж в живота, България е над средното за Европа, но не е толкова високо, колкото беше през 2015 година".

Водещи

Най-четени