COVID-19 разболя над половината шофьори на линейки в Благоевград 14.11 | 11:07

От 24 водача в спешната помощ в областния град 13 са болни

От iNews.bg

13 станаха шофьорите на линейки в ЦСМП-Благоевград, заразени с COVID-19, четирима от тях са в болница, има болни и в РКЦ, трима от тях също са в ковид-отделенията на МБАЛ, съобщи БГНЕС.

Служителите на Спешния център, за които със сигурност може да се каже, че са най-първата линия, е крайно тежко.

Така от 24 шофьори на линейки 13 са били положителни и в момента са извън строя. Един от тях премина през ада, оздравя и в момента си е в къщи, изчаквайки задължителната карантина след заболяването.

През август ЦСМП даде първата жертва на пандемията, почина шофьор на линейка с двустранна пневмония.

Новите две положителни проби за COVID-19 на шофьори са от вчера, за сега са на домашно лечение.

Двама от новоназначените също са с положителни тестове, за сега те са на домашно лечение.

Така реално от 24 шофьори, 13 са извън строя, което налага здравите да работят по 24 часа, а почивката им се свежда до един ден. Прекратени са всички отпуски.

Карантиниран като контактно лице на заразен в семейството му е и директорът на ЦСМП д-р Красимир Михайлов. Началникът на филиала на ЦСМП-Благоевград д-р Атанасов е с двустранна пневмония в болница.

От Регионалния координационен център /РКЦ/ също има четирима с положителни проби, двама медицински специалисти са на болнично лечение, а другите двама-на домашно.

Един от проблемите, освен първата линия, са смесване на потоците в ЦСМП. През общото помещение, в което влизат дежурните, които на смяна са десет, преминават нуждаещите се за преглед в диагностично-консултативен център "Симпатия", чийто кабинети се намират над ЦСМП. През пролетта, с първите случаи на коронавируса, входът към ДКЦ-то бе преместен откъм този на поликлиниката. В този момент, когото дневните случаи в Благоевград са около 100, входа е през ЦСМП.

Друг проблем е, че на 5 метра от входа на ЦСМП, се вземат PCR тестове, опашките са огромни и то всекидневно. След 15:30 ч. пък излизат резултатите, и така същите хора от сутринта, дали проби си получават резултатите. Те докато чакат шарят насам-натам, качвайки се в линейките, спешните екипи контактуват с тях.

И за сведение, само тази нощ има трима починали от ковид-отделенията на МБАЛ-Благоевград. Тя е вече ковид-болница, такива не са само детското и АГО-отделения. 

Водещи

Най-четени