Туроператори: Нищо не очакваме от този министър, по-скоро очакваме от нов кабинет с ясна визия за туризма 29.06 | 13:01

Не е много добре да се правят промени на обещана помощ в 12 без 5, заяви Кръстев

От iNews.bg

"Нищо не очакваме от този министър, по-скоро очакваме от нов кабинет с ясна визия за туризма. Сезонът вече отиде на кино." Това коментира в интервю за БНР Венцислав Кръстев, председател на Сдружение "Туризъм” преди днешния протест на туроператори. Там от Обединение "Бъдеще за туризма" ще изразят недоволството си от постановление на Министерския съвет, което определя условията, критериите и реда за кандидатстване за държавна помощ на стойност 17,5 милиона лева, с която трябва да се връщат пари на клиенти за неосъществени пътувания през 2020 г. заради пандемията от коронавирус.

В Сдружение "Туризъм”  има както хора, ощетени от програмата за държавна помощ, така и такива, ощетени от това, че няма да могат да се възползват от нея, поясни Венцислав Кръстев.

Не е много добре да се правят промени на обещана помощ в 12 без 5, заяви Кръстев. 

В туристическия бранш има разногласия по политиката на ресорното министерство. От Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти не подкрепят призива за оставка на министъра на туризма Стела Балтова. От обединение "Бъдеще за туризма" обаче смятат, че в министерството няма чуваемост за проблемите на сектора, затова искат Балтова да се оттегли.

"Доста сложни са разговорите с министъра на туризма", коментира Венцислав Кръстев в предаването "Преди всички". Туризмът е многолик бизнес, изтъкна той и допълни, че на срещите в Министерството на туризма са били отделени по 15 минути за всяка асоциация.  

Според Венцислав Кръстев е налице желание на германски и руски туроператори да изпращат туристи у нас, но ние не сме подготвили условията за това.

Българските туроператори са изключително отговорни, заяви още Венцислав Кръстев.

"Няма нито един фалит. Ако някой искаше да фалира умишлено, щеше да го направи. Голяма част от парите са разплатени, другите са на ваучери."

"Хотелиерите не са получили нито една стотинка помощ. Хотелиерите са най-големите инвеститори в туризма, не туроператорите", посочи Кръстев.

Водещи

Най-четени