Туризмът осигурява заетост на 12% от работещите в България 10.05 | 17:16

Над 27 000 предприятия са само в хотелиерство и ресторантьорството

От iNews.bg

Търсим възможности за удължаване на валидността на визите за сезонни работници. Надяваме се в срок от две седмици да има готови предложения за законодателни промени и тази мярка да е в сила за предстоящия летен сезон. Това каза министър Николина Ангелкова пред участниците в Междуведомствения съвет за кадрите в туризма, който е консултативен орган към министъра.

Недостигът на квалифицирани кадри през активните сезони създава необходимост да се намери решение на казуса как наетите вече у нас чуждестранни служители да могат да получат това разрешение. Така те ще могат да изкарат целия летен сезон, без да се налага да се връщат в страните си, за да кандидатстват за нова виза, която според срока на валидност в момента, изтича в разгара на сезона, уточни министър Ангелкова. Тя допълни още, че в сряда е провела работна среща с Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, на която е коментирано това предложение, както и възможностите за получаване на разрешение за пребиваване от сезонни работници от трети страни в туризма без наличие на виза тип "Д".

Министърът посочи още, че за да се преодолее дълготрайно проблема от изключителна важност е дуалното обучение и връзката между бизнес и образование. Надявам се в тази насока на взаимодействие да намерим добри практики, които да приложим, така че все повече хора да придобиват професионална правоспособност и да се реализират в България. В момента се проучват възможностите за създаване на Център за квалификация и преквалификация. Поставили сме си за цел от 2019 г. година заедно с Министерство на образованието и науката да създадем този център и считаме, че това ще бъде положителна стъпка в развитието на кадрите, зави министър Ангелкова.

В сферата на хотелиерството и ресторантьорството са включени над 27 хил. активни предприятия. По данни на НСИ за 2017 г. заетите в тези две направления са били общо над 169 хил. души. Заедно с туроператорите и туристическите агенти и останалите свързани икономически дейности тези показатели са много по-високи и формират близо 12% заетост от всички дейности у нас според статистиката на НСИ за 2016 г.

Кметът на Русе Пламен Стоилов благодари на министър Ангелкова за доброто сътрудничество и ползотворно партньорство. Отворени сме за всякакви съвместни идеи и проекти, които ще допринесат за развитието на сектора и го направи още по-важен и значим за икономиката на страната, коментира още той. И допълни, че за общината е изключително важно развитието на туризма.

Водещи

Най-четени