Идея: Спасяваме сезон 2021 с оферта към чужденците за море+ваксина 24.06 | 15:00

Една такава стъпка ще има двоен ефект – ще бъде стимулиран туризмът и няма да се стигне до изхвърляне на ваксини с изтичащ срок на годност заради слабата заинтересованост на българите. С такова предложение до Министерство на здравеопазването излезе Националният борд по туризъм

От iNews.bg

Необходимо е да намерим начин да привлечем чужди туристи на ваксинационен туризъм у нас. Една такава стъпка ще има двоен ефект – ще бъде стимулиран туризмът и няма да се стигне до изхвърляне на ваксини с изтичащ срок на годност заради слабата заинтересованост на българите. С такова предложение до Министерство на здравеопазването излезе Националният борд по туризъм. 

"След като България и всички ние сме платили с нашите данъци дозите, предлагаме те да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния туризъм, вместо да отидат в кошчето”, заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Средствата за ваксините ще се върнат в държавата през туризма и платените данъци, вследствие на ползваните услуги от чуждите туристи. Практиката вече се прилага в някои страни като Сърбия, Сан Марино, Абу Даби (ОАЕ) и др. Включването на България може да доведе туристи от Западна Европа, като Германия, Франция, Испания, Италия, където все още се бави ваксинирането заради по-големия брой на населението. Също така и от съседни страни като Северна Македония, Турция, Румъния, но може да се предлага и на гостите от Украйна, Молдова, Русия и др."

Директорката на Висшия здравен институт на Сан Марино Алесандра Бруски каза наскоро, че туристи от цял свят идват в малката република, за да се ваксинират срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване. В страната има по над 100 заявки на ден. Тя обясни, че има хора от Нова Зеландия, Филипините, Шотландия, Англия, Испания, Франция, САЩ.

Всички чужденци с издадени от Абу Даби визи, както и притежатели на паспорти, имащи право на туристическа виза, които влизат в ОАЕ, могат да си резервират безплатно ваксини.

Националният борд по туризъм предлага още Министерството на туризма да организира рекламна кампания за ваксинационния туризъм на чуждите пазари след приемането на мярката. Бордът продължава да подкрепя ваксинацията на българите и държи за отпускането на ваучер по 50 лв. от държавата на всеки ваксиниран за ползване на услуги в туризма. По този начин ще бъдат стимулирани ваксинационната кампания и туристическият сектор.

Водещи

Най-четени