По-евтино море тази година дори и в сезона, обещават хотелиери 18.05 | 18:00

Морската почивка – по-евтина заради спада на чуждите резервации

От iNews.bg

Спадът на записванията от Германия и Русия намалява цените с 10-20%

По-ниски цени за почивка на море у нас дори в активния сезон прогнозират хотелиери от Варна. Причината е спадът на ранните записвания на туристи от Германия и Русия. Това означава по-малко летовници, което ще принуди бранша да намали цените на нощувките, предаде БНТ.

Тази година предизвикателството пред хотелиерите ще бъде да продадат незаетите легла, останали след ранните записвания. "Очаквам да има някакъв спад на цените от порядъка на 10-20 процента", казва пред националната телевизия хотелиерът Георги Цветков.

Най-изгодно ще бъде за българите, които още не са планирали почивката си. По Северното Черноморие една нощувка ол инклузив в 4- или 5-звезден хотел в момента е около 180 лева на човек. Ако в активния сезон обаче пакетите не са продадени, цените могат да паднат дори наполовина.

"Ако е слънчево, ще бъдем ОК. Обаче ако не е, ще трябва да бъдем много гъвкави. Буквално една цена може да се промени три пъти", отбелязва Цветков.

По данни на бранша близо 20% от туристите се възползват от офертите last minute, защото са най-изгодни.

"Никой не иска да намалява цената при условие, че разходите се увеличават, но друг изход няма.От развалени домати можеш да направиш поне кетчуп, а пропусната нощувка, от незаето легло нищо не можеш да направиш. Най-скъпата стая е незаетата стая", коментира проф. Стоян Маринов от Варненска туристическа камара.

Проучванията сочат, че българите харчат за лятната си почивка у нас средно около 700 лева, а в чужбина над 1000 лева.

Водещи

Най-четени