12 винено-кулинарни дестинации влизат в Националната програма за 2019 г. 18.05 | 17:32

Малки фирми от туристическия бранш ще могат да кандидатстват за 5 млн. от европрограма

От iNews.bg

12-те винено-кулинарни дестинации ще бъдат включени в Националната програма за туристическа реклама 2019 г. И ще бъдат популяризирани на международните изложения и форуми. Те са част от проекта "Сподели България", който се разработва съвместно от Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на кръгла маса за обсъждане на инициативата в Пловдив. И с големите международни туроператори като ТУИ и Томас Кук и водим разговори за включване на дестинациите в техните програми, обясни още министърът. Проектът включва повече от 50 общини и над 100 туристически обекта. Бройката е съобразена спрямо месеците в годината.

Очакваме с утвърждаването на дестинациите от бизнеса те да бъдат финализирани, посочи министър Ангелкова. За тях ще бъдат разработени дигитални материали и ще бъдат включени в платформата iLoveBulgaria. Още през юни предвиждаме проектът да бъде включен и във винените дестинации, по които работи Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, съобщи още министър Ангелкова.

Оперативна програма "Иновации и конкуретоспособност"одобри бюджет от 5 млн. лв. за дейности, подпомагащи малките и средни предприятия в туризма и Организациите за управление на туристическите райони ОУТР, съобщи министърът пред бизнеса. И коментира, че това ще подпомогне работата на предприемачите, което е от изключителна важност. На дебата с бизнеса в Пловдив участваха също д-р Лозана Василева, зам- министър на земеделието, Красимир Коев, директор на "Изпълнителна агенция по лозата и виното".

Пред медии в Пловдив министър Ангелкова посочи, че пазар Русия е много важен за България и полагаме изключително големи усилия, за да го развиваме. Работим активно с ръководителя на руския туризъм г-н Сафонов и наблюденията ни са, че има траен интерес към страната ни, заяви министър Ангелкова. По данни от морските летища към момента има спад на чартърните полети, но пък се увеличават редовните линии. Информацията на аеропортовете Варна и Бургас сочи, че има ръст от около 30%. Това показва, че на практика дестинацията България е стабилна за руските туристи. Рискът на този пазар е свързан с ниските нива на рублата, коментира министър Ангелкова. Тя допълни, че ако това доведе до някакъв спад той ще е минимален в рамките на от 1 до 3 на сто. Другата седмица ще съм на икономически форум в Русия и там допълнително ще коментираме предизвикателствата, които имаме, заяви тя.

Министерството на туризма е разпоредило проверка на плаж Кабакум-централен, за който се появиха сигнали за незаконен обект, съобщи министър Ангелкова. Тя обясни, че и през миналата година е имало проблем с този плаж, защото спечелилият наемател не е подписал договор, а след това на ивицата е извършвана нерегламентирана търговска дейност. Надявам се този сезон да не е така, но проблемът с този строеж е сходен , информира министър Ангелкова. Имаме избран наемател, но очакваме да влезе в сила договора и да започне да работи, ще следим стриктно да няма незаконни действия по ивицата, категорична беше министърът.

Водещи

Най-четени