Възстановяваме здравните си права срещу 1300 лв. от днес 28.12 | 16:07

Касата ще покрива лечението на хора, платили вноските си за последните 60 месеца

От iNews.bg

От днес влизат в сила новите правила за здравно осигуряване. Всички българи с прекъснати здравни права ще трябва да платят близо два пъти повече от досега, ако искат да си ги възстановят и да се ползват от безплатна медицинска помощ, покрита от НЗОК.

До 23 декември беше в сила шестмесечният гратисен срок, в който се изискваше плащане само за 36 месеца назад. От днес обаче това вече ще става с покриване на вноските за 60 месеца назад или около 1300 лв. заедно с лихвите.

Това означава, че ако сега човек с прекъснати здравноосигурителни права потърси медицинска помощ, платена от здравната каса, ще трябва първо да плати всичко дължимо от ноември 2010 г. досега.

Така при минималната месечна здравноосигурителна вноска от 16,80 лв. заедно с начислените лихви възстановените права излизат около 1300 лв., изчисли Монитор.

В случай, че дължите пари за повече от 60 месеца, но нямате възможност да погасите всичко дължимо, възстановяването на правата на практика ще ви излезе само около 1000 лв. Причината е, че данъчните ще ви вземат само главницата за пет години назад без лихвите.

Тях ще платите най-накрая, когато издължите всички вноски.

 



Водещи

Най-четени