Разследването за корупция предизвика коалиционна криза в Австрия 07.10 | 18:14

Вчера опозиционните партии в парламента поискаха оставката на Курц

От iNews

Разследването за корупция срещу кабинета на консервативния канцлер на Австрия Себастиан Курц предизвика криза в неговата управляваща коалиция със Зелените, предаде ДПА.

"Не можем да се върнем към обичайните си дела, способността на канцлера да изпълнява длъжността е под въпрос", настоя депутатът от Зелените и вицеканцлер Вернер Коглер.

Антикорупционни следователи, търсещи материали за разследване, вчера претърсиха кабинетите на Курц и неговата управляваща консервативна Народна партия, както и Министерството на финансите и медийна къща.

Според прокуратурата за борба с корупцията и икономическите престъпления са налице индикации, че от април 2016 г. нататък средства от Министерството на финансите са били използвани за публикуване на "изключително партийно политически мотивирани, понякога манипулирани социологически проучвания от компания за изследване на общественото мнение" в интерес на Курц, който тогава беше външен министър.

"Това е опустошително", настоя Коглер. Лидерът на Зелените обяви преговори с всички партии в парламента и с президента на Австрия Александър Ван дер Белен.

"Трябва да работим заедно за стабилност и изясняване и затова бих искал да обсъдим по-нататъшния курс на действие между партиите", подчерта той.

Вчера опозиционните партии в парламента - социалдемократите, либералната партия Neos и крайнодясната Партия на свободата - поискаха оставката на Курц.

 

 

Водещи

Най-четени