Модернизират спешната помощ със 163.5 млн. лева 01.12 | 14:13

Министерството кандидатства с проект по европрограма

От iNews.bg

Вчера Управляващият орган на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. (ОПРР) публикува за обществено обсъждане проект на насоки за кандидатстване по процедура BG16RFOP001-4.001 "Регионална здравна инфраструктура”. "Това е една сериозна крачка напред, защото иначе имаше шанс да загубим парите по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ", обясни министър Ананиев в днешния сутрешен блок на БНТ.

Министерство на здравеопазването е конкретен бенефициент по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Подготвяното от министерството проектно предложение е за проект с общ бюджет 163 502 132,68 лв., чрез който ще се обнови и модернизира сградният фонд и ще се закупят ново оборудване и апаратура за системата на спешната медицинска помощ на територията на цялата страна. Крайният срок за подаване на проектното предложение от страна на МЗ е 30 март 2018 г., съгласно проекта на насоки за кандидатстване.

В ефира на националната телевизия министърът на здравеопазването Кирил Ананиев коментира, че са преодолени всички трудности и подготовката на проектното предложение се изпълнява  в срок.  Миналата седмица е подписан анекс към договора с консултанта и това значително ще ускори работата по кандидатстване за проекта пред Управляващия орган.

Проектът обхваща строително-монтажни и ремонтни дейности на 237 обекта от системата на спешната помощ на територията на цялата страна - спешните отделения разкрити в  34 лечебни заведения за болнична помощ с над 50 % държавно участие в капитала, 27 центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и разкритите към тях 176 филиала и изнесени екипи за спешна медицинска помощ (ФСМП), закупуване и доставка на 400 санитарни превозни средства (линейки), доставка и монтаж на медицинско оборудване и апаратура.

Водещи

Най-четени