Изискванията по "Еврокод" ще оскъпят строителството у нас 21.11 | 13:50

Вече няма да може да се използват по-евтините материали

От Елица Елефтерова

След въвеждането от 2014 г. на европейската система за проектиране "Еврокод" се очаква с 50 до 100% да поскъпнат строителните конструкции, обявиха от Съюза на строителните конструктори в България в БТА.

Специалистите обясниха, че съгласно наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от края на 2011 г. в началото на 2014 г. еврокодовете стават единствени национални норми за проектиране на конструкции на строежите в България.

Според тях това ще доведе до редица негативни последици във всички области на строителството и затова предлагат да бъде приет гратисен период от 5 до 10 години, в който да се прилагат и двата варианта - европейският и националният.

От Съюза на строителните конструктори в България алармираха, че голяма част от бетоновите центрове в България ще фалират, защото няма да могат да покрият изискванията на продуктовия стандарт за бетон по "Еврокод". Няма да може да се използва и по-евтината украинска и руска стомана, което също ще доведе до оскъпяване на строежите.

Друг проблем е използването на софтуерните програми за проектиране и при реконструкцията и санирането на сградите, което на практика ще стане невъзможно. Инженерите посочиха, че системата "Еврокод" е въведена като единствена национална система за проектиране в малко страни от Европа.

Българските норми са от 1948 г., непрекъснато са обновявани и са доказали във времето своята сигурност, посочиха експертите.

Водещи