Британско изследване доказва 96% ефективност на ваксината Novavax 12.03 | 10:32

Компанията планира производството на десетки милиони дози в 8 завода по света

От iNews.bg

Ваксината срещу COVID-19 Novavax е 96% ефективна за предотвратяване на случаи, причинени от оригиналния щам на коронавируса. Това са установили учените в последващо изпитване, проведено във Великобритания, съобщиха от компанията, предаде БГНЕС. Тови приближава с една стъпка напред препарата до одобрението от страна на регулаторните органи.

Сред тези, които са били ваксинирани, няма случаи на тежки заболявания или смъртни случаи, съобщиха от компанията.

Ваксината е проявила 86% ефективност срещу по-заразния британски вариант на вируса и 90% ефективност като цяло при двете версии на коронавируса.

В по-малко проучване в Южна Африка, където доброволците са били изложени предимно на друг по-заразен вариант на коронавируса, ваксината Novavax е проявила 55% ефективност сред лица без ХИВ, но въпреки това е предотвратила напълно тежки заболявания.

Главният медицински директор на Novavax Филип Дубовски каза, че резултатите в Южна Африка предполагат, че препаратът може да се използва в райони, където южноафриканският вариант е доминиращ.

Акциите на Novavax скочиха с 22% и достигнаха 229 долара. Те се търгуваха под 10 долара на 21 януари 2020 г., когато компанията обяви, че разработва коронавирусна ваксина.

Novavax разработва също нови формулировки на своята ваксина срещу нововъзникващи варианти на вируса и планира да започне клинично тестване през второто тримесечие на тази година.

Резултатите от окончателния анализ на проучването във Великобритания съответстват до голяма степен на публикуваните през януари междинни данни.

Компанията очаква да използва данните за получавена на разрешение за използване на препарата от регулаторите в различните държави.

Novavax планира да подаде заявление за разрешение до британските регулатори в началото на второто тримесечие на 2021 г.

Всички мощности за производство на ваксината на Novavax трябва да бъдат напълно готови до април, заявиха от ръководството на компанията. Фирмата очаква да произведе десетки милиони дози и има готовност да изпрати необходимите количества в САЩ, когато получи от там разрешение за използването на препарата.

Novavax планира да произвежда двукратната си ваксина в осем производствени обекта, включително Института за серум в Индия.

Базираната в Мериленд компания получи 1,6 милиарда долара от правителството на САЩ за финансиране на изпитанието на ваксината и за осигуряване на 100 милиона дози. 

Водещи

Най-четени