Сербезова: В аптеките липсват лекарства заради износ, ръст в потреблеието 14.11 | 11:00

В „нормалните държави“ фармацевтите не само заменят лекарства, но и предписват, казва още тя

От iNews.bg

Българските фармацевти продължават да настояват за право на генерична замяна при лекарствата. Според председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова това би помогнало за преодоляване на евентуален дефицит в аптечната мрежа.

Проф. Сербезова, която беше гост в предаването на БНТ "Денят започва с Георги Любенов", подчерта, че аптекарите в други държави дори имат право да предписват лекарства и това е така, защото пациентите на практика се срещат най-често с тези фармацевти.

Освен това, по думите ѝ, у нас липсва система, която да проследява не просто количествата продадени лекарства, а това как те се предписват от лекарите и как се употребяват, както е в "нормалните държави".

Проф. Серебезова каза, че се забелязва недостиг на някои антибиотици и на нискомолекулен хепарин, жизнено необходим за някои бременни. Тя коментира и дефицита на лекарства в аптечната мрежа като изтъкна три възможни хипотези за това: някои търговци на едро да изнасят лекарства поради интерес от ценовата разлика, липса на система, която да следи наличностите в мрежата, както и повишеното потребление поради епидемичната ситуация.

Водещи

Най-четени