Експерти: Безсънието често е симптом за друго заболяване 12.03 | 12:30

Близо 40% от световното население страда от нарушения на съня

От iNews

15 март е Световен ден на съня. Целта на отбелязването е да се насочи общественото внимание към проблемите, свързани със съня, тъй като те често са пренебрегвани. На 16 март специалисти ще се съберат на конференция  "Качественият сън осигурява качествен живот". 

Стресът води до безсъние, а безсънието прави хората раздразнителни. Счита се, че по-често то засяга жените и възрастните хора.

"С течение на възрастта, за съжаление, поради натрупването на други заболявания, поради промяна на циркадния ритъм на мелатонина, който е естествения хормон на съня, все повече след 65 -70, 75 -годишна възраст нарушенията на съня и безсънието се задълбочават", обясни в предаването "Нощен Хоризонт" проф. Иван Стайков, началник на Клиниката по неврология и медицина на съня в болница Токуда.

Безсънието има много форми и води до влошаване на качеството на живот, подчерта той. "Човек не се чувства добре, когато не е наспан. На следващия ден е изморен. Нарушава се концентрацията и вниманието." 

Безсънието често може да е симптом на друго заболяване, допълни проф. Стайков. той посочи обструктивната сънна апнея като част от нарушенията на съня.

"Около 15 до 20 процента от катастрофите в световен мащаб са следствие на заспиване на волана, като огромна част от тези заспивания на волана се дължат на сънна апнея." 

При хора с нелекувана обструктивна сънна апнея, рискът от мозъчен инсулт се увеличава 2 - 2,5 пъти. "Увеличава се възможността за сърдечно-съдови заболявания, за ритъмни нарушения, засилват се и са известни т. нар. абсолютна аритмия, както и т. нар. инсулинова резистентност също се променя", добави професор Иван Стайков.

Самолечението е много погрешен начин за справяне с проблема с безсънието. Употребата на алкохол пък е вредна за спокойното протичане на съня, коментират още медиците.

Всяко събуждане в определено време или през един-два часа е фрагментирано безсъние, уточни д-р Анелия Симеонова - невролог и специалист по съня.

"Голяма част от пациентите, които сравнително лесно заспиват, но това, което те споделят с нас е, че след като заспят, в рамките на 30-40 минути започват едни многократни пробуждания с възможност или съответно невъзможност да възстановят до сутринта съня си."

Работата на смени може да предизвика нарушения в съня, категорични са специалистите. Работата на смени с продължителност над един месец може реално да доведе до по-трайни разстройства на съня. 

Дневният сън не е качествен заместител на нощния, предупреди още д-р Симеонова. "Хората отиват, изкарват своето нощно дежурство и, връщайки се, те лягат да спят, но дневния сън не е еквивалент по структура на нощния сън. И в никакъв случай това не води до наваксване на съня. Като продължителност да, но като качество на сън и съответно наспиване определено - не."

Водещи

Най-четени