Андреева: Ще има пари за болниците 14.07 | 08:20

Актуализацията на бюджета на НЗОК е заради притеснения, че може да се получи дефицит, посочи министърът

От Цанка Донкова

Ще има пари за болниците. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Таня Андреева в ефира на Нова телевизия.

"В момента има финансов ресурс Здравната касата да разплати медицинската дейност на лечебните заведения. Има забавяне по заплащанията на надлимитната дейност, но това не означава, че тя няма да бъда заплатена”, заяви Андреева.

Тя уточни, че искането за актуализацията на бюджета на НЗОК е във връзка с притесненията на касата, че към края на годината може да се получи дефицит и в тази ситуация – на смяна на правителство, може да няма кой да актуализира бюджета през есента. "Вярвам, че ще има актуализация на бюджета", уточни министърът.

"Важно е да се осигури финансов ресурс, за да не останат в края на годината болниците без него", категорична бе Андреева.

Според нея за една година не може да се направи всичко. "Ако трябва някой да поеме отговорност, аз съм готова да го направя, стига да се успокои системата", заяви здравният министър. Тя уточни обаче, че отговорността не е персонална. "Никога само един човек не е виновен. Виновните са от министъра до парламента, който цял месец не гласува промени в Закона за здравеопазването, за лечебните заведения", посочи министърът.

Андреева посочи още, че директорът на държавното дружество "Специализирани болници за рехабилитация" (СБР), в което влизат санаториуми на подчинение на здравното министерство е уличен в схема за източване на Здравната каса.

"В системата на санаториумите е освободен Съвета на директорите след проверки, които показаха сериозни нарушения”, посочи Андреева.

Относно бъдещето ѝ след 28 юли министърът заяви, че се надява да има повече време за семейството си. "Ще се върна към медицината”, допълни Андреева.

Водещи