Облагат лотарийните игри с 15% данък 05.12 | 12:41

Очакваните постъпления са за над 150 млн. лв.

От iNews.bg

Приходите от лотарийни игри ще бъдат обложени с 15% данък. Това предвиждат поправки в Закона за хазарта, които бяха приети от депутатите на второ четене. До този момент игрите бинго, кено и техните разновидности не попадаха под текстовете на Закона за хазарта, който беше приет през миналата година. Измененията са внесени от депутата от ГЕРБ и шеф на бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова.

С поправките тези видове хазартни игри ще се облагат с 15% данък върху оборота, ако са организирани в наземни места - 15% данък върху оборота, и 20% върху разликата между лични приходи и изплатена печалба, ако са организирани онлайн. Този режим на облагане важи за всички останали хазарти игри, но при приемането на закона от предишното Народно събрание в обхвата му бяха пропуснати лотарийните игри.

Поправките предвиждат още организаторите на онлайн залагания да правят годишни вноски за социално отговорно поведение в размер на 50 000 лв. до 31 март на текущата година. 

Приходите от тях ще постъпват по бюджета на комисията по хазарта. За невнесените в срок вноски се дължи лихва в размер на законната такава. Парламентът даде право на Държавната комисия по хазарта да отнема принудително лиценза за организиране на хазартни за срок от 3 до 6 месеца, когато годишната вноска не е платена в срок.

Вноската за игри в игрално казино да бъде 10 000 лв. определиха депутатите. За всички останали организатори на хазартни игри е 5 000 лв.

Промените предвиждат още операторите на онлайн залагания да внасят от 10 000 до 50 000 лв. годишно за социално отговорно поведение. Парите ще се акумулират в комисията по хазарта и НПО-та ще ги използват за целите на наредбата.

По думите на председателя на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Огнемир Митев към игралните автомати ще бъдат вградени електронни устройства, като целта е превенция от зависимост към хазарта.

Идеята е след определено заложена и изиграна сума, устройствата да слагат край на играта.

Той обясни, че най-масовата европейска практика е устройството да изключва игралния автомат след 500 евро. У нас обаче ограничението можело да бъде и до 300 евро.

Митев отбеляза, че сумата ще бъде регулирана в наредба.

"Искаме това да стане много бързо, въпросът е кой ще плати", каза Митев.

Той уточни, че едно такова електронно устройство струва средно от 5000 до 10 000 евро. Митев бе категоричен, че парите няма да дойдат от бюджета, като добави, че техническите средства може би ще трябва да са за сметка на хазартните фирми.

Шефът на комисията отбеляза, че от целия хазарт в хазната годишно постъпват между 130-140 млн.лв., като приходите от залагания, които само ДКХ събира, са около 80 млн. лв.

Според него след гласуваните нови изменения в закона от следващата година се очакват постъпления за над 150 млн. лв. Увеличението от около 20 млн. лв. ще дойде именно от облагането и на онлайн залаганията.

До февруари 2014 г. трябва да бъде готова стратегия, в която да се уреди и въпросът за облагане на залаганията по интернет, информира БТА. И в момента интернет мрежата трудно се контролира, приемат се залози, изплащат се печалби, но не се внасят такси с данъчен характер, подчерта Митев. В комисията сега има трима IT специалисти, които денонощно следят трафика на всички компании, уточни председателят й.

Парламентът въведе и облагане на така наречените безотчетни разходи за народните избраници. По думите на Менда Стоянова така Народното събрание ще внесе в държавния бюджет около 1,5 млн. лв. следващата година.

Така при две трети от основната депутатска заплата, която е 2400 лева, са 1600 лева, които ще се облагат с данък от 10%. Тези средства се получават от всеки народен представител, като парите са за представителни разходи, сътрудници и всякакви дейности, които подпомагат работата му.

Водещи

Най-четени