Офшорна компания купи столичния хотел „Кемпински“ 23.06 | 15:10

В управата на фирмата е наследник на Ветко Арабаджиев

От Мария Стоянова

Столичният хотел "Кемпински-Зографски" намери нов собственик. Обектът ще бъде придобит от фирмата "Виктория груп ВМ", в чиято управа е една от дъщерите на бизнесмена Ветко Арабаджиев – Златомира Арабаджиева. Това става ясно от уведомление на Комисията за защита на конкуренцията.

Фирмата е регистрирана на 4 юни като собствеността й е на сейшелска офшорна компания "Лавана тур". Седалището й се намира на адрес в Пловдив, където са регистрирани други фирми на Ветко Арабаджиев.

Хотел "Кемпински" се продава от 2007 г., малко след смъртта на собственика Иван Зографски. От тогава насам с обекта се разпореждат наследниците на бизнесмена. Първоначалната искана сума беше 200 млн. евро, но цената значително е била смъкната след кризата при имотите, предаде "Преса".

Интерес към закупуване на хотела имаха бизнесмени от Близкия изток, както и собствениците на "Химипорт".

Арабаджиев е сред най-големите хотелиери в страната. Той беше сериозен кандидат и за столичния "Хилтън", но тогава за купувач бе определен бизнесменът Спас Русев. Компанията на Арабаджиев ръководи четири туристически обекта в Слънчев бряг, курорта "Елените", както и петзвездния хотел "Пампорово" в зимния курорт и хотел "Марица" в Пловдив.

Най-четени