Джипита още чакат пари за Ковид ваксините на неосигурените пациенти 29.05 | 10:00

От iNews

За личните лекари ваксинирането срещу COVID-19 от самото начало не върви гладко. Първо не получаваха иРНК ваксини, каквито пациентите им търсеха, после да обикалят с хладилни чанти на рамо и да се редят с часове на опашки, за да получат по два или четири флакона. Всичко това при положение, че на тях се разчита да са двигател във ваксинационната кампания - защото са много на брой (към 4 500 по официални данни) и защото би следвало да познават пациентите си, техните здравословни проблеми и така да могат да разсейват колебанията им за ваксиниране срещу COVID-19.

След затрудненията в предходните месеци, през април личните лекари най-сетне получиха възможност ефективно да се включат във ваксинирането. Малко по-късно обаче се оказа, че отново имат проблем - този път, защото не получават всички предвидени за труда им пари, пише "Дневник".

Слагаш, отчиташ и... не получаваш пари

Според установените от държавата правила за всяка поставена доза ваксина срещу COVID-19 личните лекари получават по 10 лв. от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Същата сума касата плаща за работата на всички медици, които имунизират, независимо дали в болници, COVID центрове или други ваксинационни пунктове.

Доктор Николай Христов е общопрактикуващ лекар във Варна. Пред "Дневник" той казва, че през април е поставил 82 дози ваксини срещу COVID-19, отчел е всички, но разбрал, че ще получи пари за 67 от тях. "Приблизително 20% отпаднаха", обяснява лекарят, като уточнява, че липсващите средства са за хора, които са извън пациентската му листа. Това са хора, на които той не е официално вписан като личен лекар, а са, например, здравно неосигурени, живеещи в чужбина или пациенти на друг личен лекар, решили обаче да не се ваксинират там.

"Не получих никакво разумно обяснение от Здравната каса. След всички панаири, неуредици, спънки, накрая да не ни платят без обяснение, вече беше прекалено”, казва д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар.

Общопрактикуващите медици са самостоятелни - те не са служители нито на здравни звена, нито са подчинени на здравното министерство или на общините. Сключват договори със Здравната каса и получават публични средства за медицински дейности. Поставянето на ваксини срещу COVID-19 е само пример за такава дейност.

Д-р Христов посочва, че според споделяното във фейсбук-групи на общопрактикуващите лекари същия проблем са имали негови колеги от различни райони на България. За това са били сезирани съсловната им организация, както и ръководствата на Здравната каса и Министерството на здравеопазването.

"Говорено е с министъра, говорено с управителя на касата, имало е някакво забавяне по някакъв повод и въпросът е решен, всичко ще бъде наред", коментира лаконично за "Дневник" доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

От пресслужбата на НЗОК също заявиха пред "Дневник", че проблемът е решен, а обяснението за възникването му е в сложния механизъм, по който се получават средствата: касата изплаща средства само за здравно осигурени пациенти и затова, парите за ваксинирането на неосигурените трябва да минат по друга процедура. Схематично обяснено, процедурата изисква поредица от стъпки:

Лекарят подава информация към Здравната каса.>>>Здравната каса подава информацията на лекаря към министерството.>>>Министерството превежда пари на Здравната каса.>>>Здравната каса превежда парите на лекаря.

"Колкото е по-сложна една схема, толкова по-вероятно е някъде да има грешка", обобщава д-р Христов, който след развитието по проблема с частично неполучените средства получава все пак обяснение. Подчертава обаче, че ако през април семейните лекари са ваксинирали по-малко заради недостига на ваксина, то за май само той има над 200 поставени дози. И пита риторично: "Ако проблемът не се реши, какво като сме вдигнали шум?"

Според пресслужбата на Здравната каса проблемът не би следвало да се повтори занапред, защото имало ангажимент от здравното министерство информацията за ваксинираните извън пациентската листа на даден личен лекар да се подава до десето число на месеца.

Всеки може да отиде при личен лекар

С промяна в т. нар. Национален рамков договор (споразумение между държавата и лекарски организации за работата в здравната система - бел. авт.) от 1 април общопрактикуващите медици имат право да ваксинират срещу COVID-19 хора, извън пациентските си листи. На 28 май Министерството на здравеопазването разпространи и заповед, според която личните лекари могат да ваксинират срещу COVID-19 желаещи и извън пациентските им листи.

В текстовете изрично е посочено, че общопрактикуващите медици не могат да отказват ваксинация срещу COVID-19, стига желаещият да няма противопоказания. Това стана след сигнали, че лекари отказвали да поставят инжекции с обяснението, че нормативно не са задължени.

Според д-р Христов има разбираемо обяснение за отказа на лични лекари да поставят ваксини срещу COVID-19: "Не е, че има антиваксъри сред нас. Много колеги просто се отказаха, масово са и възрастни над 60-годишна възраст. Бяха ни създадени сериозни пречки да свършим нашата работа да ваксинираме населението, бяхме подложени на редица унижения. Но някои упорствахме и точно нас порязаха".

Не ваксинираш, не получаваш

Заради сигналите, че медици продължават да отказват да ваксинират срещу COVID-19 - макар и досега да не е бил обявяван конкретен случай с име на лекар - властите заговориха за въвеждане и на санкции.

"Част от личните лекари не желаят да ваксинират - оказа се, че е така. Самото сдружението на общопрактикувашите лекари се съгласи и дори предложи, ако някой от тях не желае да извършва ваксинации, да не се дават пари за първа линия. Мисля, че това е справедливо", заяви преди дни здравният министър Стойчо Кацаров в предаването "Алтернативата". Намерението бе повторено пред медии и от управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев, но все още не са оповестени конкретни предложения.

Ако идеята се осъществи, личните лекари, които отказват да ваксинират срещу коронавирус, няма да получават отпусканите от началото на епидемията по 1000 лв. месечно за работа в рискова среда. Публично не са известни детайли как ще се доказва, че медик е отказал да ваксинира.

Автор: Златина Зехирова

Източчник: Дневник

 

Водещи

Най-четени