Бареков: ЕК ни спря „Белене“, сега да ни помогне да продадем реактора 23.06 | 11:15

Европа е длъжна да се възползва от споразумението за ядената програма на Иран, смята той

От iNews.bg

Ще има ли България подкрепата на Европейската комисия, за да продаде руския ядрен реактор на Иран? Такъв въпрос отправи по време на дебат в Европейския парламент в Брюксел евродепутатът от партията на Европейските консерватори и реформисти Николай Бареков, който е член на делегацията за Иран и член на комисията по енергетика в ЕП.

Като припомни, че по искане на ЕС България е прекратила своята ядрена програма за втора централа, той информира евродепутатите, че миналата седмица Българската държавна компания е била осъдена за близо 620 млн. евро от руската държавна компания. "Появи се предложение на българския премиер правителството да продаде руския ядрен реактор на Иран", посочи Бареков и попита дали ще имаме подкрепата на ЕК за това, "като се има предвид че и иранското правителство очевидно не бърза с демократизацията на страната и все още има пречки за пълното покриване на капацитета в отношенията Иран – САЩ".

Европа е длъжна да се възползва икономически и политически от Договора за ядрената програма на Иран, изтъкна още българският евродепутат.

"Европейският бизнес географски и икономически е най-близо до възобновяване на връзките с иранския бизнес особено в областта на енергетиката", посочи той и настоя, че тези отношения в триъгълника Америка-Европа-Иран трябва да се регламентират. По думите му това е работа на Европейската комисия. "Има оставащи неясноти, както със срока на прекратяването на санкциите, така и с допълнителните финансови санкции от страна на САЩ", предупреди Бареков.

Най-четени