Мъжете най-уязвими към рак на белите дробове 12.11 | 16:45

Лекари искат НЗОК да плаща за изследвания за болестта

От iNews.bg

Лекари-нколози настояват за адекватно финансиране на терапията на пациенти с диагноза рак на белия дроб. Според медиците, ако Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) покрие специализирани генетични изследвания при избора на медикамент, това може да удължи с години живота на болните. Това стана ясно по време на информационна кампания в Пловдив, която беше организирана по повод Световния месец за борба със заболяването, предаде БНТ.

Ракът на белия дроб е най-често срещаното злокачествено заболяване при мъжете в България и пето по честота при жените. Случаите не намаляват, а откриването на болестта обикновено е в напреднал стадий. Профилактиката на болестта, която засяга 4000 души всяка година, все още е свързана основно с качеството на живот и личната преценка на рисковете.

Все още целта на лекарите е да превърнат острото злокачествено заболяване в хронично и така да удължат живота на пациентите. Но затова са необходими специални генетични изследвания. В момента тестове се финансират от фармацевтични компании и здравни фондове.

Онколозите определят мораториумът върху новите лекарства, наложен от касата, като недопустим и призовават здравните институции открито да кажат на болните за какво лечение има средства и кое ще отпадне догодина.

Водещи