Сексът е разрешен дори, ако партньорите са с различни ваксини 07.12 | 10:45

Разрешени ли са сексът, алкохолът и СПА-процедурите непосредствено след ваксинация срещу COVID-19?

От iNews.bg

Сексът е разрешен дори, ако партньорите са с различни ваксини, каза доц. Ангел Кунчев.

Разрешени ли са сексът, алкохолът и СПА-процедурите непосредствено след ваксинация срещу COVID-19? Експерти-вирусолози и сексолози са категорични, че връзка между имунизацията и обичайните занимания на човек като интимни контакти, посещението на сауна или басейн, както и умерената употреба на алкохол - няма, пише "Труд".

"Най-краткият отговор дали човек може да прави секс след ваксинация е "Може, ако може и преди нея”, каза доц. Атанас Мангъров, ръководител на COVID-19 отделението в Инфекциозна болница.

"Имунната система действа независимо от тези активности. Може да се прави секс след ваксиниране, дори и ако партньорите са с различни ваксини”, заяви по-рано пред Нова телевизия и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Не са установени проблеми в репродуктивната функция. Евентуалните странични ефекти са предимно главоболие, температура, хрема или възпалено гърло, но те отшумяват в рамките на 24 до 48 часа от поставянето на ваксината. Не е вярно, че ваксините действат по различен начин на полов принцип - съответно на мъжете или жените.

Сексологът доц. Румен Бостанджиев също потвърди, че имунизацията няма връзка с интимния контакт.

Няма и не би трябвало да има връзка между имунизация и качеството на интимния контакт. Няма основание да се предполага подобно влияние на ваксините. Ако човек изпитва тревожност от ваксинацията, може да очаква смущения, но не би трябвало и няма логическа връзка между секс и ваксинация. Ваксината, каквато и да е тя, няма как да влияе на сексуалната активност. Затова и в случая съм съгласен с доц. Атанас Мангъров, че който си го може, си го може (смее се, б. р.) с или без ваксина.

Според водещия канадски лекар д-р Тереза Там обаче, при секса в наши дни е добре да се пропусне целвката, да се избягва близостта лице в лице и предварително да се проследи за симтопи на заразата у партньора. Нещо повече: "И помислете дали да не носите маска по време на секс, за да се предпазите от новия коронавирус", предлага главният здравен експерт на Канада.

Водещи

Най-четени