Лекари и пациенти в шок заради безумни правила за онкоболните 09.05 | 20:12

Касата ще плаща химиотерапията на пациенти с нормално тегло, на пълните първо ще прави проверки

От iNews.bg

Абсурдни правила за лечение на онкоболните, изпратени днес от здравната каса, всяха истинска паника сред лекари и пациенти. Според тях мъжете с ракови заболявания трябва да тежат до 81 кг, а жените – до 67 кг, за да се заплаща лечението им, предаде Дарик.

За терапията на по-тежките онкоболнисъщо ще се заплаща, но след проверка, заради порочната практика на болниците да отчитат по-скъпо лечение на пациенти над 120 кг, за да източват по този начин касата.

Според лекари обаче такава проверка може да бъде извършена 9 месеца след лечението, което ще вкара болниците в дефицит и невъзможност да продължат да лекуват онкоболни пациенти.

От касата са убедени, че с новите правила ще се спре ненужно изхвърляне на флакони с лекарства, тъй като неупотребени количества от един болен ще се прехвърлят на друг. Лекарите и пациентите обаче са категорични, че това е невъзможно, тъй като трайността на един подобен разопакован лекарствен продукт е в рамките на няколко часа.

"Когато въпросните правила са били обсъждани, поканените лекари, които днес критикуват, не са се явили да изкажат мнение", каза подуправителят на здравната каса д-р Димитър Петров.

Според него "се надига някаква необяснима истерия", която лесно може да бъде обяснена винаги, когато става нещо, което може да доведе до икономия на скъпи лекарства.

В Националния рамков договор е записан един механизъм, който да ограничи изхвърлянето на излишните количества медикаменти, което в момента по признание на самите болници достига 25–30%, обясни Петров. 

"Ние пак ще платим лекарствата и то изцяло. Единственото, което подписахме в това указание, е, че ще ги платим след проверка. Тоест, ако има отчитане над средното, ще отидем и ще проверим дали тези пациенти са реални. При нас болниците започват да ни отчитат масово 120-килограмови пациенти. И прави впечатление, че това се прави от определени болници и онкодиспансери, докато в други не се прави,” коментира зам.-шефът на НЗОК.

Един от най-добрите медицински онколози у нас, пожелал анонимност, описа пред Дарик случващото се като "демагогия". И добави, че болниците ще влязат в преразход, а оттам ще пострадат и онкоболните.

"Защото нито един дистрибутор няма да дойде да даде лекарства на болницата и да чака касата да дойде да провери болния, за да каже, че той е реален и наистина е употребявал тези лекарства. Знаете ли на какво ми прилича това? На "Аушвиц”. Там тези, които не влизали в калъпа, влизали в последната камера. Това се получава, опитват се да ни вкарат в калъпа”, коментира медикът.

Ани Бонева, която преди години осъди здравното министерство заради липса на лекарства за онкоболни, днес определи случващото се като симулиране на дейност от страна на институцията.

"Когато направиш унификация на теглото, е странно и объркващо. Българинът средно е над 80 кг, а българките – над 60. Това означава, че следва голям проблем. Ние не сме на някакво модно шоу, не сме на седмица на модата, нито сме в този рекламен бизнес на големите марки, за да може да се прави подобно нещо. Лечението на всеки от нас е строго индивидуално и то се базира на нашия ръст, пол, години и тегло. И винаги е било така. Сега ще го унифицираме... какво правим?”, заяви Бонева.

Най-четени