Лъжат българските мачовци с лекарства менте 17.04 | 09:27

Фалшивите медикаменти за потентност могат да доведат до фатален край

От Теодора Кокаланова

Четири от проверените медикаменти за потентност са фалшиви, а петият не е разрешен за продажба в България. Медикаментите, които се продават в Интернет за повишаване на потентността заплашват здравето на българите. Жертви на измамата стават мъже със сексуални проблеми, които не подозират, че купувайки пият менте. 

Практиката е лекарствата да се изпращат чрез куриер, а върху пратката да пише "хранителна добавка" или "козметика". На легалния пазар у нас тези лекарства също са изключително популярни. Миналата година на едро са продадени общо 250 000 опаковки за 17 милиона лева.

Тази популярност ги превръща в едно от най-големите изкушения за фалшификаторите на лекарства в световен мащаб. "При пациент, който има хипертония или сърдечна недостатъчност, употребата на този продукт може да доведе до смъртен случай", категоричен е проф. Николай Данчев от Фармацевтичния факултет на Медицинския университет. 

Опаковките на всички лекарства изглеждат съмнително още на пръв поглед, информира bTV. Междувременно, официалните производители посочват, че подобни опаковки не са излизали от заводите им. 

"Има 3 вида фалшификати – такива, в които няма активна съставка и такива, в които има нещо, но не е същото – примеси или по-евтина съставка. В третия вид има част от активна съставка, която е нелегална - може да има примеси и замърсявания. И в  трите случая фалшификатите са еднакво опасни", категоричен е експертът по лекарствена регулация Борислав Борисов. 

По думите на сексолога д-р Илия Врабчев българинът се е откъснал от природата. " Той се затвори, обездвижи се. Разковничето е в българката - най-вече в усмивката й", отсече той.  

Водещи

Най-четени