Всяка автогара с безплатен Wi-Fi и достъп за колички 08.09 | 17:35

Разделят ги на 3 категории, по-големите задължително ще имат охрана и персонал в помощ на хората с увреждания

От iNews.bg

По разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски са разработени нормативни промени, с които се предлага автогарите да бъдат разделени на три категории. До това решение се стигна след като няколко месеца експерти от администрацията и представили на бранша обсъждаха различни варианти за създаването на нова система, която да гарантира предоставянето на качествени услуги както за пътниците, така и за превозвачите.

Новите изисквания няма да създадат допълнителни тежести за собствениците на автогари. Предвидените критерии за определяне на една автогара в трета категория са почти идентични със съществуващите минимални задължителни изисквания, на които трябва да отговарят автогарите в страната.

Въвеждат се мерки за сигурност във всички категории автогари и се повишават изискванията за осигуряване на достъпност и удобства за хората с увреждания и намалена подвижност. Предвижда се всички автогари да имат безжичен интернет, интернет страница и телефон за връзка.

За първа и втора категории са въведени допълнителни критерии, свързани с удобствата и комфорта на пътниците в самата автогара, осигурената охрана, както и езиците, на които се предоставя информация по телефона и в интернет страницата.

Автогарите първа категория трябва да имат обучен персонал и в тях да се предоставя безплатна помощ на лицата с увреждания и намалена подвижност

С промените се цели не дискриминирането на лицата с увреждания и намалена подвижност и улесняване в максимална степен на тези лица при пътуване с автобусен транспорт и ползване на автогарови услуги.

Въз основа на категоризацията ще бъде изготвена и методика за определяне на цените на предоставяните автогарови услуги. Към момента цените се формират свободно, независимо от големината на автогарата и предлаганите в нея услуги.

Водещи

Най-четени