Малко белина и край на бръчките по лицето ви 18.11 | 14:46

Силно разреден разтвор от избелващата течност спира стареенето на кожата

От Кремена Бедерева

Като минем една определена възраст, и започваме да изпадаме в истерия – първо една бръчка, после – две, и т.н., и т.н.

Колкото и да не ни се иска, в един момент от живота ни кожата ни започва да издава и годините ни.

Но има надежда – и тя е в разтвор от белина. Силно разреден разтвор на белината – 0,005 на сто, спира стареенето на кожата и може да бъде в помощ на пациентите, преминали през химиотерапия, пише в. Daily Mail.

Но изданието съветва да не си правим експерименти сами, защото те могат да приключат твърде неблагоприятно. Слабият разтвор на избелващото вещество дава резултат и срещу увреждания на епитела от прекомерното му излагане на слънчевите лъчи и срещу състаряването му.

Белината се оказва, че действа и противовъзпалително. Лекарите от десетилетия знаеха, че баните в силно разредена белина помагат за облекчаването на някои силни екземи, но така и не разбраха причината за това въздействие.

"Отначало се считаше, че този препарат притежава антимикробни свойства, като унищожава бактериите и вирусите върху кожата, коментира ръководителят на проучването д-р Томас Леунг от Станфордския университет. Но концентрациите, които използвахме по време на клиничните тестове, не бяха достатъчно високи, за да имат подобен ефект. По тази причина ние потърсихме други фактори."

От направените изследвания учените установили, че разтворът блокирал химическо вещество, което предизвиква антивъзпалителната реакция на имунната система на организма. Тази реакция е от жизнено значение при борбата с инфекциите, но тя може да причини нежелателни последствия, ако има прекомерно реагиране. А разтворената белина помага именно в такива случаи.

Научният екип осъществил експерименти с опитни мишки, а сега предстоят и тестове с хора. Д-р Леунг смята, че с такъв разтвор ще могат да бъдат третирани пациенти с радиационен дерматит и с диабетни рани.

Водещи