Проф. Витанов: Проблемите с COVID-19 ще настъпят след средата на август 01.08 | 10:00

Пикът на заразата ще е през септември, прогнозира математикът, бивш член на НОЩ

От iNews

"Не ме притеснява ръстът на новите случаи на COVID-19. Очаквах подобно нещо”. Това заяви в ефира на NOVA математикът от Българската академия на науките проф. Николай Витанов.

По думите му четвъртата вълна на пандемията вече е в страната.

"Доцент Кунчев и хората му са жилави хора. Те се справят. Последният сценарий, който описах, беше за 3 хиляди новозаразени на ден в края на месеца. Това е песимистичният сценарий”, посочи математикът.

Според него пикът на заразата ще е през септември.

"Проблемите ще настъпят след средата на август.  Септември месец ще е пикът на заразата от COVID-19. Особеностите на тази вълна са, че тя ще бъде по-различна от другите. Защото Делта вариантът на вируса е много заразна. Но се очаква продължителността й да не е голяма.  Но пиковите стойности могат да са такива, че свят да ни се завие”, подчерта той.

По думите му песимистичният сценарий е накрая на месеца да сме над 3000 случая на ден. Математикът заяви, че има и още една прогноза, която е само за болниците, тъй като е "апокалиптична". "Доминантният сценарий все още е на доц. Кунчев - че ще има 1500 заразени до края на месеца", посочи още проф. Витанов.

"Вирусът винаги надделява над нашето пренебрежително отношение към него", заяви още той.

Проф. Витанов обясни, че мерките трябва да се налагат в определен прозорец и не бива да се изпуска момента, в който трябва да се наложи.

Експертът прогнозира, че е възможно да се стигне до колективен имунитет у нас до февруари, но е възможно никога да не се стигне до такъв с този темп на ваксинацията, тъй като антителата изчезват в определен момент.
 NOVA

Водещи

Най-четени