Ето колко плащат за бензин и дизел шофьорите в останалите държави от ЕС 10.10 | 20:22

Само в Полша купуват по-евтино А95 от нас, а нафтата – в още 3 държави

От Кристиан Костурков

Днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че е доказала картелни споразумения сред големите вериги бензиностанции. След направени проверки от антимонополния орган обявиха, че шестте водещи търговци на горива на дребно - "Лукойл", "Шел", "ОМВ", "Петрол", "Еко" и "Нис Петрол" (бензиностанции "Газпром") са си обменяли информация за начина, по който ценообразуват бензина и дизела, както и за обемите на своите продажби и пазарните си дялове. Според КЗК така дружествата са нарушили Закона за защита на конкуренцията и Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) нарушавайки правилата за свободна търговия и елиминирайки конкуренцията. Всичко това отново разбуни духовете сред шофьорите у нас по отношение на цените, които плащат за литър бензин и дизел на колонките.

Оказва се обаче, че в момента автогоривата у нас са сред най-евтините в ЕС. Според данни на европейския енергиен портал energy.eu, когато става въпрос за най-масовия бензин А95, само поляците плащат по-малко от нас. Във всички останали 26 държави-членки тарифите по бензиностанциите са по-високи, а в някои отделни страни дори драстично по-високи. Най-скъпият бензин в ЕС се продава в Холандия, където литирът струва 3.05 лв. Най-евтиният пък е в Полша – 1.91 лв. Според портала средната цена у нас е 1.96 лв., макар на редица места А95 да се продава срещу 1.98 лв. Но в определени градове може да се намери за 1.77 лв. Като например във Варна. Но пък на други достига 2.07 лв., сочат данните на fuelo.

В същото време дизеловото гориво може да се намери по-евтино в 4 държави от ЕС. Това са отново Полша, както и Люксембург, Литва и Латвия. У нас литърът се търгува средно по 1.92 лв., като в различни точки на страната цената му варира между 1.69 и 2.04 лв. По бензиностанциите в Полша литър дизел струва средно 1.85 лв. Най-евтино е в Литва – 1.82 лв., в Люксембург цената му е 1.88 лв., а в Латвия – с 1 стотинка отгоре. Най-скъпо пък е в Италия – 2.61 лв.

Ето и какви са цените на бензин А95 и на дизеловото гориво във всички държави от ЕС:

1788363

Водещи