За Великден кюстендилци пазаруват от Крива паланка, хасковлии - от Одрин 22.04 | 12:00

Такса за мост отказва русенци да ходят в Румъния

От iNews

Кюстендилци пазаруват от Крива паланка, хасковлии - от Одрин, гърците прескачат границата, за да купуват евтина храна и горива преди Великден от България, пише "Монитор".

Хората от регионите на Хасково и Кърджали най-често ходят на пазар в Одрин. Причината е, че там може да се купят много изгодно не само дрехи, но и обувки, перилни препарати, битова химия, санитарни материали, както и някои лекарства. Разликите в цените са от години и бумът на трансграничната търговия на дребно изобщо не е заради срива в курса на турската лира.

В Одрин, който е на по-малко от 20 км след границата, може да се напазаруват много изгодно и зеленчуци, пилешко, а и агнешко месо.

С пълен багажник на семейното комби могат да се спестят до 200-300 лева от пазаруване с едно ходене до Одрин въпреки доста солените цени на горивото.

Именно високите цени на горивата обаче леко намалиха наплива на гърците, които редовно идваха да пазаруват в България. Все пак елините продължават да идват в граничните Свиленград, Ивайловград и Златоград, където цените са почти двойно по ниски, отколкото в Гърция. Нашенци пък пазаруват от Гърция предимно узо, маслини и зехтин не защото са по-евтини, а защото са с гарантирано качество.

Кметът на Кулата Димитър Дамянов каза за "Монитор", че през следващата седмица може да се очакват повече граждани от Гърция, които да пазаруват у нас основно храни и да си напълнят резервоарите с гориво. По думите му българите пътуват до южната ни съседка по празниците основно на почивка.

Кюстендилци и тази година ще пътуват до съседна Северна Македония, най-вече до близките градове Крива паланка и Куманово, в опит да купят агнешко месо за великденската трапеза. Малцина са обаче тези, които успяват да съчетаят разходката с пазаруването на месо и яйца заради засиления контрол на границата. По тази причина през тази година за разлика от миналата мераклиите ще са по-малко и те ще са главно хора с връзки със служителите на граничния пункт.

"Сега все ни правят проблеми. Иначе забрана за внос на месо е имало и преди. Мой познат ходи в неделя и успя да си вземе агнешки бут. Определено е по-евтин", коментира 34-годишният Йордан от Кюстендил. Той посочва, че в съседната страна агнешкото се предлага по 4 лв. за кг живо тегло при 6 лв. в Кюстендил. Разликата в трупното също не била никак малка. Вече по магазините в Кюстендил традиционното за Великден месо се предлага по 14 лв. за кг, а в Крива паланка е по 10 лв. за кг.

За разлика от кюстендилци, хасковлии и кърджалийци и жителите на другите селища в близост до границите си с Турция и Северна Македония, русенци по-рядко отиват до Румъния специално за да си напазаруват за великденската трапеза. Причината е, че отиването до там съвсем не е без пари. Само таксата за преминаването на Дунав мост в двете посоки е 10 лв., отделно най-евтината винетка в северната ни съседка струва 7-8 лв. и към това трябва да се прибавят и парите за бензин. Дори и цените на някои великденски продукти да са по-евтини, разходите за транспорт ги компенсират.

Отиват ли обаче в служебна командировка до Румъния, често я съчетават и с пазаруване за Великден. Там разнообразието от козунаци е голямо, както и у нас, а най-предпочитани там са тези със стафиди и парченца локум. Цените им са почти същите, както и в нашите магазини.

Някои русенци си купуват агнешко от пазара в Гюргево, ако им се наложи да отскочат до съседния град. Там може да се намери месо с 3-4 лева по-евтино от това у нас.

Водещи