По 1000 лв. взимат във вторник личните лекари на първа линия 10.12 | 19:57

Допълнителни средства ще получат и медиците от ДКЦ-тата, които работят с COVID-пациенти

От iNews.bg

Общопрактикуващите лекари  на първа линия в борбата с Covid-19 ще получат допълнителните 1000 лева във вторник, 15 декември. Това съобщи на извънреден брифинг зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, цитирана от БНР.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса единодушно е решил, че средствата ще бъдат заплатени не само на общопрактикуващите лекари, но и на медицинските и диагностичните центрове, които са сключили договор с касата за работа с Сovid пациенти,  каза още заместник-министър Жени Начева.

Създадена е организация от Районните каси, а средствата ще бъдат наредени на 14 декември: 

"1000-та лева ще бъдат за ноември и за декември месец в пълен размер на всички общопрактикуващи лекари - приблизително 5000 души общопрактикуващи лекари и наети при тях лица, както и на всички медицински и диагностични центрове - на този етап близо 40, които са сключили договор за работа и лечение на коронавирус пациенти. Ще бъдат наредени по сметките на изпълнителите в понеделник - за двата месеца, подчертавам и ще си получат средствата реално във вторник", обясни Начева. 

Тя каза за Българското национално радио, че е осигурена устойчивост на тези плащания и през следващата година до края на извънредната ситуация. 

Водещи

Най-четени