В Русенско умъртвените прасета вече гонят 80 000 08.08 | 16:00

Освен тези от свинекомплексите, в броя влизат и домашните

От iNews.bg

Умъртвяването и обезвреждането на труповете на евтаназираните животни в свинекомплексите в Николово и Бръшлен е приключило съответно на 1-ви и 4-ти август. Към момента процедурата е в ход и в свинекомплекса в Голямо Враново, като до вчера там са умъртвени 6000 свине, с което общият брой на евтаназираните към момента животни на територията на областта е 79 300, предаде БГНЕС.

Това стана ясно след заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с усложнената обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона, съобщиха от областната администрация в Русе.

Що се касае до броя прасета, намираща се в лични стопанства, тип "заден двор", то беше отчетено, че понастоящем в община Бяла броят на регистрираните прасета е 13, като те са в 8 стопанства, които са разположени съответно в 3 населени места. По официална информация в община Ветово 14-те регистрирани прасета са умъртвени. В община Две могили ситуацията е същата, като от миналата седмица и там има 3 прасета, отглеждани от двама стопани. В Ивановско има два броя свине в село Кошов, като днес би трябвало и те да бъдат умъртвени. Броят на прасетата в лични стопанства в община Русе е 3, като в Червена вода са 2 регистрираните, а в село Тетово има 1 нерегистрирано. На територията на общините Сливо поле и Ценово към момента не се отглеждат прасета за лична консумация. В неофициални разговори същото е потвърдено и от община Борово, но все още официално такава информация не е постъпила в Областната управа.

Заседания на комисията ще бъдат провеждани ежеседмично, а областният управител е в постоянен контакт с всички отговорни институции.

Водещи

Най-четени