В Европа 70% от клиентите вярват на търговците 05.12 | 12:12

Двама от всеки трима са доволни от резултатите след подадени от тях жалби

От iNews.bg

Нараства броят на гражданите на Европейския съюз, които заявяват, че са удовлетворени от ефекта, който е имало след като са подали оплакване във връзка с техни покупки. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по ТВ Европа, като се позова на данните от публикувания наскоро от Европейската комисия Индекс на условията за потребителите.

Проучването сочи, че повече от 70% от европейските потребители се доверяват на търговците на дребно относно спазването на правата им. В случаите, в които се стига до подаване на жалба, близо 60% свидетелстват за положителен опит с търговците, институциите или органите за алтернативно решаване на спорове.

Според Димитър Маргаритов това е резултат и от дългогодишните усилия на европейските институции, които инициираха редица промени в законодателството в последните години в стремежа си потребителите да се чувстват добре, да имат повече права и възможности. "В консуматорското общество, в което живеем, всеки иска да си напазарува хубави неща за сравнително ниски цени и ако нещо се обърка, да има към кого да се обърне, да може да върне това, което си е купил, да си получи обратно парите. И точно това е съвременното потребителско законодателство", посочи той.

Другият ключов извод в Индекса – че повече от половината потребители съобразяват избора си при пазаруване с грижата за околната среда, Маргаритов коментира така: "Всяко модерно нещо привлича хората. Ние трябва да направим така, че тази тенденция да бъде запазена. Надявам се, че това ще стане не само с кампании, които по-скоро имат някакъв популистичен ефект, а с реални мерки, като истински стоки, биопродуктите да са биопродукти, опаковките за рециклиране да са наистина такива, които да могат да бъдат рециклирани. Само тогава ние ще задържим трайно интереса на потребителите към тази тема, а това действително е много важно."

Председателят на КЗП се спря и на актуалните приоритети на ниво Европейски съюз в областта на потребителската защита. "Основното, върху което в момента се фокусират и европейските институции, и органите по правоприлагане, това е електронната търговия – дигиталният пазар, и най-вече социалните мрежи, през които в момента преминава все по-голям търговски поток", каза още председателят на КЗП. "Ние трябва да мислим как да направим така, че когато хората водят най-нормален разговор в социална мрежа, да не се създават излишни рискове за това, ако се стигне до сделка, да не могат да върнат стоката или изобщо да не я получат – да нямат потребителските права такива, каквито ги имат на терена на един нормален електронен магазин", добави той.

В студиото на "Европа сутрин" Димитър Маргаритов обяви и предстоящите в близките месеци акценти в дейността на Комисията за защита на потребителите. Това са кампаниите за проверки във връзка със следновогодишните намаления, зимния туристически сезон, Великденските празници, летния сезон. "Това е един непрекъснат цикъл, при който ние се борим да бъде вярно това, което показва и Индексът на потребителското търсене, публикуван от Европейската комисия. Доверието се повишава, но това не трябва да ни успокоява", завърши той.

Водещи

Най-четени