138 учители и 98 ученици с COVID-19 от откриването на учебната година 07.10 | 18:55

Среданата заболеваемост при децата е много по-ниска о общия фон, казва Красимир Вълчев

От iNews.bg

От началото на учебната година положителни проби за коронавирус са дали 98 ученици и 138 учители. Това съобщи след днешното заседание за парламентарната комисия по образование ресорният министър Красимир Вълчев, цитиран от БНР. Той допълни, че  като цяло, противоепидемичните мерки в учебните заведения се спазват.

98 заразени с коронавирус деца и тинейджъри от началото на учебната година означава по 5 инфектирани ученици среднодневно, което е 6 пъти по-малко от общия брой заразени в страната, изчисли просветният министър Красимир Вълчев:

"Т.е. имаме много ниска средна заболеваемост при децата на общия фон. Учителите са малко повече - 138 при далеч по-малка група. Това пак е за 20 дни".

В страната вече има две почти изцяло затворени училища заради Covid-19:

"Като цяло три паралелки не учат, 997 учат".

Според министър Вълчев противоепидемичните мерки в учебните заведения като цяло се спазват:

"Разбира се, че има изключения, особено като излязат децата в междучасие".

При какви условия ще се стига до цялостно затваряне на отделни училища:

"Ако имаме 20% деца със симптоми сходни на тези на Covid-19 в това число и грипоподни симптоми".

До юни/юли ще бъдат доставени 80-те хиляди - и лаптопи, и таблети за обучение на ученици и учители в електронна среда. "Разбира се, ние се надяваме по-рано да бъдат доставени значителна част от тях", каза министърът.

А по повод на вече разрешените ученически екскурзии, министър Вълчев отправи следната препоръка: "Училищата сега да изчакат".

Водещи