15% от колите у нас нямат застраховка 13.11 | 15:57

Обезщетенията вече достигат до 200 хил. лева

От Ралица Стоянова

Незастрахованите автомобили у нас са 15 на сто или около 500 хиляди. Това заяви изпълнителният директор на ЗК "Лев инс" Стефан Софиянски, цитиран от Insmarket.bg.

Общо около 3,5 млн. са регистрираните у нас превозни средства. И докато преди години максималните обезщетения бяха от порядъка на 20 хил. - 30 хил. лева, то сега обезщетения от порядъка на 100 хил. - 200 хил. лева не са прецедент.

Най-евтини остават полиците за автомобили с мощност на двигателя до 1300 куб. см. Най-скъпи са за собствениците на мощни возила - над 2000 куб. см. Все по-голяма е ценовата разлика на "Гражданска отговорност" за едни и същи МПС, управлявани в различните региони на страната. Традиционно най-скъпи са полиците в столицата и в няколко други големи градове, а на по-ниска цена са те в малките населени места.

Ниският обхват на задължителната застраховка не е само български проблем. Според председателя на УС на Българска асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) Николай Здравков проблем с обхвата на "Гражданска отговорност" има в целия Европейски съюз. В Южна Италия е дори под 50 на сто. Великобритания, а и някои други европейски страни също имат нисък обхват. Подобна е и картината в съседна Румъния.

Водещи

Най-четени