4 вида болести убиват преждевременно 20 000 българи годишно 12.03 | 12:20

Нацията боледува фатално от рак, сърце, бял дроб и стомах

От iNews.bg

Близо 90% от смъртните случаи в България се дължат на четири групи заболявания - на органите на кръвообръщението (сърце и артерии), на новообразувания (ракови клетки), болестите на дихателната система и на храносимилателната система. Близо 20 000 от тези смъртни случаи са на хора в работоспособна възраст. Над 100 млн. лв. са нереализираните ползи за БВП в резултат на преждевременна смърт на тези хора.

Това показват данните на здравното министерство, обявени по време на семинар от зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Форумът е на тема клиничните проучвания на лекарства.

Половин милиард лева публични средства са били спестени през 2013 г. на страната чрез лечение на болни в рамките на клинични проучвания, каза Пенков, цитиран от БТА.

Клиничните изпитвания в България са основно в областта на онкологията, кардиологията, ендокринологията и централната нервна система, посочи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова.

Анализ, извършен от KPMG в България през март 2015 г., препоръчва да се оптимизира регулаторната рамка, да се повиши информираността на обществото относно клиничните изпитвания и да се изготви национална стратегия за тях.

 

 



Водещи

Най-четени