Изграждат пречиствателна станция в Банско за 80 млн. лв. 25.04 | 11:14

Срокът за изпълнение на този проект е до края на 2014 г.

От Кремена Бедерева

Най-значимият проект, който община Банско ще осъществи с европейски средства, е на стойност около 80 млн. лева. Той е за рехабилитация на водопроводната и канализационната мрежа и за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води. Това съобщи за БТА заместник-кметът на община Сашка Въчкова.

Подготовката на проекта е започнала още при предишното общинско ръководство, той е бил внесен за оценка в Министерството на околната среда и водите, но е имало сериозни забележки, които новото ръководство на общината е трябвало да отстрани.

"Наложи се да направим почти цялостен преглед за отстраняването им и до една седмица внасяме отново за оценка вече коригирания проект", съобщи Сашка Въчкова. "Надяваме се, че сме се справили със задачата и ще получим одобрението на министерството. Кога реално ще започнат дейностите по изпълнението ще стане ясно, когато подпишем договор", допълни заместник-кметът.

Срокът за изпълнение на този проект е до края на 2014 г. Той предвижда реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа в по-голямата част от Банско и отвеждане на отпадните води в пречиствателна станция, която ще бъде построена в долната част града.

Община Банско ще изпълнява и други важни проекти по европейски програми. Вече има подписан проект за диверсификация на туристическия продукт и за развитие на туристическите атракции.

Той е на стойност около един милион лева. Има одобрен проект и за рехабилитация на общински път по мярка 322 от Програмата за развитие на селските райони. Ще бъдат рехабилитирани пътищата между селата Места и Осеново и Места и Кремен.

В момента се подготвят тръжните процедури за изпълнението и на проект за корекция на река Глазне на стойност 800 000 лева. Той предвижда изграждане на нова стена в южната част на реката и рехабилитиране на нейните прагове.

"Имаме също проект за изграждане на туристическа пътека до археологическите разкопки и останките от древно селище в м. "Св. Никола", допълни Сашка Въчкова.

Той е програмата за трансграгинчното сътрудничество с Македония и в етап на обявяване на тръжни процедури, след което ще започнат и сторително-монтажните работи.

Водещи