Загуби на стотици милиарди заради природните бедствия през 2022 г. 05.01 | 17:15

Суши, наводнения, бури и урагани са сред най-опустошителните климатични събития

От iNews

През 2022 г. природните бедствия по света са причинили загуби на застрахователните компании в размер на десетки милиарди долари.

Суши, наводнения, бури и урагани са сред най-опустошителните климатични събития и във финансов аспект през отминалата година, се казва в доклад на благотворителната организация "Крисчън ейд" (Christian Aid).

Природните явления, довели до най-сериозни загуби за застрахователния бизнес, са коствали по между 3 милиарда и 100 милиарда долара, въпреки че тези данни са само приблизителни, поради което реалните разходи може да се окажат много по-значителни.

И така, 10-те природни бедствия, предизвикали най-сериозни застрахователни загуби, по оценки на "Крисчън ейд", са:

Ураганът "Иън" - 100 милиарда долара

Ураганът "Иън" е природното бедствие, което е предизвикало най-значителни загуби за застрахователните компании през 2022 г. В продължение на 7 дни в края на септември той причини смъртта на най-малко 130 души в югоизточната част на САЩ. Най-тежко пострада щата Флорида. "Иън" нанесе щети и в западните райони на Куба, където загинаха поне 3 души.

Десетки хиляди жители на двете страни загубиха домовете си. В Куба ураганът извади от строя цялата електропреносна мрежа на островната държава и 11 милиона души останаха без ток, припомня Ройтерс. В подобна ситуация се оказаха и над 2 милиона жители на Флорида.

Суша в Европа - 20 милиарда долара

Сушата през лятото на 2022 г., по всеобщи оценки, е била най-тежката от поне 500 години в Европа. Тя засегна производството на храни и енергия, доведе до недостиг на вода и предизвика щети на дивата флора и фауна на Стария континент.

В резултат на сушата избухнаха масивни горски пожари и бяха нанесени сериозни щети на селскостопанската реколта. Смята се, че над 20 000 смъртни случая е нямало да настъпят, ако не беше настъпило това природно бедствие, се посочва в доклада на "Крисчън ейд".

Наводнения в Китай - 12.3 милиарда долара

През юни 2022 г. над южните части на Китай се изсипаха най-проливните дъждове от 1961 г. насам.

Те предизвикаха наводнения и свлачища, което принуди местните власти да евакуират стотици хиляди жители от засегнатите райони.

Суша в Китай - 8.4 милиарда долара

Наводненията в Китай бяха последвани от суша. В края на август азиатската страна отчете най-горещото и сухо лято, откакто през 1961 г. започва да се води подобна статистика.

В продължение на над 60 дни екстремно високите температури и слабите валежи от дъжд предизвикаха тежка суша по горното и средно течение на река Яндзъ. Това се отрази негативно на над 450 милиона души. Една трета от реколтата в Китай беше засегната.

Наводнения в източна Австралия - 7.5 милиарда долара

Проливните дъждове в източната част на Австралия предизвикаха наводнения, при което загинаха 27 души.

В някои от градовете в австралийския щат Нов Южен Уелс само за 6 часа се изсипа толкова дъжд, колкото пада обичайно за цял месец. Над 60 000 души бяха евакуирани.

Наводнения в Пакистан - 5.6 милиарда долара

Наводнения в Пакистан причиниха смъртта на над 1700 души между средата на юни и септември. Природното бедствие принуди 7 милиона местни жители да напуснат домовете си.

Повече от 33 милиона пакистанци бяха засегнати от него. Стотици хиляди останаха без храна, питейна вода и подслон. Нанесени са щети на над 1.7 милиона къщи, на 390 моста и на десетки хиляди километри пътища.

Бурята Юнис - 4.3 милиарда евро

В рамките на 5 дни през февруари 2022 г. бурята Юнис нанесе тежки щети във Великобритания, Германия, Белгия, Ирландия, Нидерландия и Полша. Загинаха 7 души.

Във Великобритания и Ирландия общо 220 000 домакинства останаха без електричество. В Лондон част от покрива на залата "О2 Арена" се откъсна поради силните пориви на вятъра.

Суша в Бразилия - 4 милиарда долара

През по-голяма част от миналата година Бразилия беше обхваната от тежка суша.

Ниското ниво на река тогава Амазонка бе е особено обезпокояващо, отбелязва организацията "Крисчън ейд".

Ураганът Фиона - 3 милиарда долара

Ураганът Фиона удари Карибите и Канада в края на септември, при което загинаха над 25 души.

Стотици хиляди домакинства останаха без електричество, а най-малко 20 къщи бяха разрушени в Канада. Ураганът блокира пътища, поради което редица селища бяха откъснати от света.

Наводнения в Република Южна Африка - 3 милиарда долара

Само за седмица през април опустошителни наводнения в Република Южна Африка, най-тежките в нейната история, отнеха живота на 459 души.

Властите в страната евакуираха повече от 40 000 местни жители. Нанесени бяха сериозни щети на водопреносната мрежа, а работата на едно от най-натоварените пристанища в Република Южна Африка - Дърбан, беше сериозно нарушена.

Какво следва?

Докладът на "Крисчън ейд" възобновява дебата за това кой трябва да плати за "климатичната катастрофа", тъй като много от бедствията се случват в страни, които имат най-малка вина за изменението на климата, отбелязва "Скай нюз".

Главният изпълнителен директор на благотворителната организация Патрик Уот заяви, че данните в доклада насочват вниманието към "финансовата цена на бездействието по отношение на климатичната криза".

Човешката цена на разрастващата се криза "се вижда от многобройните жертви на ураганите, от домовете, отнесени от наводненията, както и от унищожения поминък на толкова много хора", коментира Уот.

Загубите за застрахователните компании

Ураганът "Иън" и други природни бедствия са довели до загуби за застрахователните компании в размер на 115 милиарда долара до началото на декември, което е значително повече от средното 10-годишно равнище от 81 милиарда долара, обяви през миналия месец швейцарският презастраховател "Суис Ре" (Swiss Re).

Ако към природните бедствия се прибавят и тези, причинени от човека, икономическите щети възлизат на 268 милиарда долара. От тях 112 милиарда долара са покрити от застрахователите, което превръща 2022 г. в "най-скъпата" за сектора, отбелязва "Суис Ре".

Повече от 11 000 души са загинали при природни и при бедствия, които са причинени от човека до средата на декември 2020 г., по оценка на "Суис Ре". Компанията не включва смъртните случаи, предизвикани от горещите вълни в Европа през миналото лято, отбелязва Ройтерс.

По БТА


Водещи

Най-четени