Грета Тунберг стана Lичност на годината на Time 11.12 | 18:29

Шведската активистка е и най-младият човек, появил се на корицата на списанието

От iNews.bg

Списание "Time" провъзгласи активистката Грета Тунберг за "Личност на годината 2019", Предаде БГНЕС.

Тя се превърна в най-младата фигура, появила се на корицата на списанието в неговата 92-годишна история.

Тази година шведската тийнейджърка спечели слава със смелото си обръщение "Как смеете?" към световните лидери по въпроса за изменението на климата. Въпреки че стана идол на природозащитни активисти от цял свят, у някои хора тя предизвика доста ярост, считана за пешка в по-голяма игра.

Главният редактор на "Time" Едуард Фелзентал каза, че Тунберг се е превърнала в "най-големия глас по най-големия проблем пред планетата през тази година, дошъл по същество от никъде, за да стане ръководител на световно движение".

Миналата седмица Грета стана носител и на наградата "Right Livelihood", наречена "Алтернативна Нобелова награда".Тя беше наградена "за инспириране и засилване на политическите искания за спешни действия по изменението на климата въз основа на научни факти”.

Майката на Грета е певица, баща й е актьор. На 11 г. тя преживява депресия, спира да говори и да се храни, загуби 10 кг за два месеца. Тя е диагностицирана по това време със синдром на Аспергер, селективен мутизъм и обсесивно-компулсивно разстройство. Първите две диагнози предполагат трудности в общуването, а последната – възможността за обсесивни мисли.

Според Грета на осем години тя научила за глобалното затопляне и за нея "изглеждало невъзможно", че "никой не повдига този въпрос". През 2018 г. тя бяга от часове и вместо това идва пред сградата на шведския парламент. Така тя започна да действа всеки петък и в резултат създаде движението "Петък за бъдеще" ("Петъците за бъдещето"), наричано е още "Удар за училището по климата". Постепенно към акциите й започнаха да се присъединяват и други млади хора. Тя публикува снимки и текстове с hashtags #FridaysForFuture и #ClimateStrike и насърчава всички да последват нейния пример.

Грета е веган и не лети със самолети, вярвайки, че те причиняват прекалено големи щети на околната среда.

Целта на Грета Тунберг е да привлече вниманието на политиците към екологичните проблеми. "Ние, момичета и момчета, правим това, за да събудим възрастните. Ние, момичета и момчета, правим това, изисквайки действия”, пише тя.

На 23 септември Тунберг говори в залата на Общото събрание на ООН пред световните лидери, обвинявайки ги, че са "откраднали нейното детство". "Хората страдат, хората умират, екосистемите умират. Много видове са на ръба на изчезване. Всичко, за което можете да говорите, са приказки за пари и за икономическия растеж”, каза тя.

През март тази година Грета беше номинирана за Нобелова награда за мир.

Грета се появи на корицата на британското списание GQ и получи награда от него, а списание "Time" преди това я включи сред стоте най-влиятелни хора в света.

Повече от 1,7 милиона души са се абонирали за нейната публична страница във Фейсбук, 4,5 милиона за нейната страница в Instagram и 1,9 милиона за нейния акаунт в Туитър.

За някои Грета е нов идол. Някои от публикациите й във Фейсбук събират хиляди препратени съобщения и десетки хиляди харесвания. Сред тези, които я подкрепят, е бившият президент на САЩ Барак Обама, който във Фейсбук я нарече "един от най-големите защитници на нашата планета”. Но има противоположни мнения: Френският президент Еманюел Макрон "изобщо не е сигурен, че това е най-ефективният начин да се подходи към проблема". А президентът на САЩ Доналд Тръмп написа за нея в Туитър: "Тя изглежда като много щастливо момиче, което с нетърпение очаква своето светло и прекрасно бъдеще. Колко е приятно да го видя!” Много потребители на социалната мрежа оцениха това като подигравка.

В Русия Грета е широко дискутирана в социалните мрежи. Някои я наричат Жана д’Арк, а някой пишат негативни коментари. Дори имиджът й – образът на момиче с две дълги плитки, което изглежда много по-младо от своите 16 години, изглежда фалшиво за мнозина.

Кой стои зад нея?

Този въпрос хората задават най-често. Най-вероятно, защото хората рядко вярват, че един тийнейджър може сериозно и доброволно да се включи в политически дейности. Но точният отговор е дали някой стои зад младия екоактивист или тя действа искрено.

Водещи

Най-четени