Дунав „тече“ в София 06.07 | 16:20

3D мапинг инсталация на WWF ще я „пренесе“ в коритото на Перловската

От iNews.bg

Довечера от 21:00 ч. с 3D мапинг инсталация, международната природозащитна организация WWF ще покаже на жителите на София величието и красотата на голямата европейска река Дунав и ще обърне внимание на заплахите за природата и загубите за хората, в резултат на унищожаването на реките. За екран на прожекцията символично ще послужи коритото Перловската река, на една от софийските реки, отдавна загубили естествения си облик.

WWF кани софиянци на паркинга пред главния вход на Националния стадион Васил Левски. Инсталацията ще се прожектира след 21:00 ч. в двайсетметров участък на реката между стадиона и Орлов мост, но екип на WWF ще е на мястото още от 18:00 ч. и ще представя дейностите по опазването на Дунав и други реки у нас.

Дунав преминава през 10 европейски държави и е дом на удивителни създания, като дунавските есетри - най-големите, но и едни от най-застрашените сладководни риби в света, коментира Владимир Иванов от WWF. Те изчезват заради комплексни фактори като канализирането и преграждането на реката и бракониерския риболов. Водим символично Дунав в София, за да направим по-видими и разбираеми за хората извън поречието на Дунав богатствата на речния свят, но и опасността бързо да ги загубим, допълва Иванов.

Дунавското събитие е повод да започнем разговор за опазването на европейските закони за реките, казва още Владимир Иванов. Европейската комисия провежда преглед (fitness check) на Рамковата директива за водите. Прегледът включва и допитване до всички европейски граждани за годността на директивата, което ще започне през есента. WWF и много други природозащитни организации ще следят отблизо прегледа на директивата, за да не бъде допуснато допълнително похабяване на сладководните ресурси на континента.

Най-четени