МОСВ: Зачестяват случаите на трафик на диви животни 05.06 | 16:53

14 мечки са настанени в зоопаркове, след като са открити в лоши условия

От iNews.bg

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева  откри  празник за Световния ден на околната среда в Борисовата градина в столицата. Той бе организиран от МОСВ и Регионалната инспекция по околната среда и водите - София. Празникът премина под мотото на Световния ден за опазване на околната среда - "За живота на дивите животни!" е и за нулев толеранс за нелегалната търговия с диви животни. В празника се включиха десетки деца от София и Софийска област, които се забавляваха с интересни викторини и игри за  дивите животни.

"Целта е чрез този празник посланието до стигне до повече хора", посочи министър Василева. По думите ѝ грижата за природата е важна и именно чрез прояви като днешната  вниманието на обществото се насочва към проблемите на дивите животни.

Министърът каза, че често се наблюдават случаи на трафик на диви животни. Има защитени видове и такива в риск, които се изнасят зад граница. Това е нелегална дейност и се наказва от закона, посочи министър Василева. МОСВ и ИА "Митници" следят това да не се случва. Целта е тези животни да бъдат в естествената си среда и по този начин да ги запазим за поколенията, за да не станат изчезващи видове, отбеляза тя.

Министър Василева припомни, че през последните години е имало опити за трафик на папагали жако и на 600 шипоопашати костенурки. Тези животни са върнати обратно в местообитанията им. Тя подчерта, че министерството полага грижа за защитените животни, като например тигри и лъвове, използвани в цирковете. За последните две години 14 мечки са настанени в зоопаркове защото са били отглеждани в изключително неблагоприятни условия. Установени са и опити за търговия със защитени видове птици или техни яйца, което е наказуемо. За бракониерска дейност се сезира прокуратурата и съдът, за да се процедира разследване и съдебно дело.

Водещи